Antallet af konkurser i landbruget er i september måned steget fra 8 til 17, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Erhvervsøkonomisk chef kalder konkursniveauet »halvhøjt«, men er fortrøstningsfuld.
Antallet af konkurser i det primære landbrug er i september måned steget fra 8 til 17 på et år.
Det øgede antal konkurser har brudt en nedadgående tendens i antallet af konkurser i landbruget i de seneste måneder, fortæller erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser. Han oplyser, at det løbende 12 måneders-gennemsnit af konkurser i erhvervet nu er steget fra 141 til 153.
Selvom kurven over konkurser i landbruget stiger igen, vurderer Klaus Kaiser dog ikke, at der er tale om en trendvending. Snarere et lille ophold i den faldende trend. Det skyldes, forklarer den erhvervsøkonomiske chef, at indtjeningen i landbrugets driftsgrene – på nær mink – ligger på et normalt niveau, og det ser ikke ud til at ændre sig lige foreløbigt.
- Smågriseprisen er faldet til et lavt niveau, men i Seges’ nyeste markedsprognose (fra i mandags, red.) vurderes det, at det kun er et midlertidigt dyk, og at markedet for smågrise vil stabilisere sig i løbet af næste år, fortæller Klaus Kaiser.
»Halvhøjt« niveau
Han vurderer dog også, at antallet af konkurser er »halvhøjt«. Og hvis man sætter antallet af konkurser i forhold til antallet af bedrifter, ser det lidt værre ud.
Grundlæggende er Klaus Kaiser dog fortrøstningsfuld, når han ser på udviklingen.
- Både mælke- og svineproducenter har haft en god periode, som de har benyttet til at nedbringe gælden og gøre bedrifterne mere robuste. De har også i større stil lagt variable lån om til fastrentelån, fortæller Klaus Kaiser, og tilføjer:
- Inden for de seneste år har udviklingen i landbruget generelt set været positiv på nær tørken i 2018 og minkpriserne. Netop det forhold, at man har haft mulighed for at nedbringe gælden, og rent faktisk også har gjort det, gør mig fortrøstningsfuld.
- Det er derfor, at jeg ikke er helt alarmeret i forhold til de nye tal fra Danmarks Statistik. Fordi forudsætningerne for at klare sig fremover grundlæggende er blevet bedre i landbruget, når vi ser bort fra de ekstraordinære stød, som er kommet til specielt minksektoren.
For meget dyr gæld
Er solvensniveauet på bedrifterne tilfredsstillende?
- Nej, der er stadig et stykke vej endnu. Den dyre gæld, specielt bankgælden, skal helst nedbringes yderligere.
- Men der er som sagt sket rigtigt meget, og det er ikke kun indenfor svinebrug, der har været rigtig gode prisforhold i en periode. Det er også inden for mælkebrug, som har haft meget gennemsnitlige prisforhold, men alligevel har nedbragt gælden ganske betydeligt.
- Så der har vist sig både mulighed og vilje til at konsolidere bedrifterne og gøre dem mere robuste, også under mere normale prisforhold.
Klaus Kaiser følger udviklingen i antallet af konkurstruede bedrifter tæt.
- I forhold til for få år siden ser vi et klart fald i antallet af bedrifter, som er konkurstruede, det vil sige både kører med høj gæld og likviditetsunderskud.
- Og det er både fordi de bestående bedrifter har formået at forbedre sig ved blandt andet at nedbringe gælden og sænke bedriftens konsolideringsnulpunkt, men også fordi der har været en strukturudvikling, hvor de mest effektive bedrifter er fortsat, siger Klaus Kaiser, og uddyber:
- Der er et helt andet fokus på bundlinjen nu, end der har været tidligere, hvor man ikke behøvede samme fokus, fordi værdierne på bedrifterne steg. Det gør de ikke længere, så derfor er der et benhårdt fokus på nulpunkter, fremstillingspriser, afkastningsgrad og lignende.
- Så derfor tror jeg også, at de senere års udvikling med en forbedring af nulpunktspriserne vil fortsætte, så der bliver plads til yderligere konsolidering og plads til endnu mere robusthed i erhvervet.
Positive takter
Samtidig er der ifølge Klaus Kaiser også sket en ændring i mentaliteten i den finansielle sektor, som tidligere havde en for lempelig kreditpolitik.
- Siden finanskrisen er der sket et skifte i en mere sund retning, som den finansielle sektors kunder indirekte nyder godt af. Så både i og omkring branchen er der absolut positive takter, lyder det fra Klaus Kaiser.
morten@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 75 76 96
Seks minkkonkurser i september
6 ud af de 17 konkurser der var i primærlandbruget i september måned har fundet sted på minkejendomme, viser tal fra Danmarks Statistik.
Dermed er minksektoren den sektor, der driver konkurstallene mest i vejret.
Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, tror dog, at det er et midlertidigt fænomen.
- Hvis vi kigger på minkpriserne fremadrettet, så sker der en historisk stor korrektion i produktionen i de her år. Der foregår en meget stor nedpelsning rundt omkring. Ikke kun i Danmark, men også i andre lande. Nogle holder helt op med at producere, mens andre reducerer deres produktion kraftigt. Samtidig har indkøberne kørt deres lagre helt i bund, så efterspørgslen vil rette sig.
- Så den nødvendige korrektion, der skal ske i balancen mellem udbud og efterspørgsel, er i fuld gang, siger Klaus Kaiser.
Han vurderer, at balancen i markedet derfor ikke behøver at ligge så fjernt ude i fremtiden.
mip