Finansekspert: - Det vil jeg anbefale lige nu

Spørger man Claus Nesager-Bech, finansrådgiver i Velas, giver starten på 2024 anledning til, at du bør overveje en række ting lige nu

Foto: Colourbox

Hvordan skal du agere på det finansielle marked lige nu? Det spørgsmål er der nok mange, der stiller sig selv.

Som en overordnet tommelfingerregel anbefaler Claus Nesager-Bech, afdelingschef i virksomhedsøkonomi i Velas, at du bevarer roen og forbliver tro mod din oprindelige investeringsstrategi.

- Det nye år er startet rigtig fornuftigt, når det gælder aktiemarkederne. Det, vi har oplevet de første to måneder, vil man normalt kun kunne forvente ville ske i et helt gennemsnitligt aktie-år, siger Claus Nesager-Bech.

Hen over det seneste halvandet års tid har der i flere perioder været signaler om, at vi måtte stå overfor en i øvrigt helt logisk korrektion. Korrektionerne er bare ikke kommet endnu.

- Fordi markedet har været dyrt i lang tid, har mange forventet, at der ville komme korrektioner og kursfald. Det har vi ikke set – nærmere tværtimod, fortæller afdelingschefen.

Fornuftig start

Da markedet er »startet rigtig fornuftigt« ud i de første måneder af 2024, har Claus Nesager-Bech en række anbefalinger til, hvordan du skal agere på markedet, hvis du har penge på kistebunden, som du gerne vil investere.

- På kort sigt vil jeg anbefale, at du overvejer at købe lange, fastforrentede obligationer med løbetid på 20 år plus. Det er især relevant, hvis du tror på, at renten falder. Når renten falder, stiger kursen, og kursen på sådanne obligationer kan potentielt stige med 2-3-4 procent på kort tid. Så der vil du kunne lave et fornuftigt afkast, fortæller han.

Har du en længere investeringshorisont, råder han til, at dine investeringer i større eller mindre udstrækning også omfatter aktier – og meget gerne med en stor spredning for derigennem at opnå en minimering af de risici, der naturligt er forbundet med investering i aktier.

- Sæt pengene i en aktieportefølje eller investeringsforening med stor spredning, så du har råd til, at en af de heste, du har satset på, snubler. I en bred vifte er det ofte også en god idé at have danske aktier, men du skal forholde dig til, at det danske aktiemarked i stor udstrækning også er styret af udlandet, og derfor kan det være fornuftigt at have udenlandske aktier i porteføljen – og gerne de amerikanske, siger Claus Nesager-Bech.

Find en balance

Hvis du allerede har investeret i aktier, er Claus Nesager-Bechs bedste råd, at du tager den med ro, for markedet har det godt. Der kan dog også let opstå situationer, der får kurserne til at »sætte sig«. Det er ikke noget problem, fordi aktieinvesteringer oftest er forbundet med en langsigtet strategi. Bump på vejen vil blive opvejet af afkastet over tid, understreger han.

- Markedet er kommet godt ud af starthullerne i 2024, og jeg kan godt se for mig, at resten af året kan blive forholdsvis normalt. Selvom vi allerede har oplevet de kursstigninger i år, som et normalt aktieår vil give, er der stadig små ni måneder tilbage. Hvordan året som helhed ender er i sagens natur svær at spå om, men der kan godt være mere at hente, siger Claus Nesager-Bech, om end han dog forventer, at tempoet bliver på et lavere niveau, så længe der ikke opstår uforudsete udfordringer undervejs.

God slagplan

Arbejder du ud fra en fastlagt investeringsstrategi, kan der ifølge afdelingschefen være en pointe i at kigge på fordelingen af investeringerne.

- Der kan være grund til at kigge på balancen mellem aktier og obligationer. Hvis du oprindeligt lagde ud med en slagplan om 70 procent aktier og 30 procent obligationer, vil du nok opleve, at aktierne i dag fylder mere i din portefølje. Måske skal du finde tilbage til den oprindelige fordeling, anbefaler Claus Nesager-Bech.

Netop en god slagplan – eller en strategi – kan være penge værd.

- Uden en operationel strategi er der risiko for, at du handler på et irrationelt grundlag. Har du en strategi for, hvordan du vil købe og sælge aktier, skal du være trofast over for planen. Det kan godt være, at planen potentielt tager toppen af stigningen på aktierne, men til gengæld fjerner du også en stor del af risikoen. Og det er trods alt mange penge værd, siger Claus Nesager-Bech og kommer med et skoleeksempel:

- Hvis en aktie på 100 kroner falder 50 procent, skal den stige 100 procent for at være på samme niveau igen.

Læs også