Rengør kornsiloerne inden høst: - I år er det endnu vigtigere

Selvom det er et stort og støvet arbejde at rengøre kornsiloerne inden høst, kan det godt betale sig. Især i år er der god grund til at give den en skalle med rengøringen, mener rådgiver.

Peter Mark Nielsen, griserådgiver, Velas.

Fordi høsten 2023 blev »en træls omgang«, som Peter Mark Nielsen, griserådgiver med speciale i foder hos Velas, betegner det, er der ekstra god grund til at være grundig under rengøringen af kornsiloerne.

- Kornet fra sidste års høst har givet problemer i hele fodersæsonen. Nu står en ny høst for døren, og forhåbentligt bliver resultatet bedre. Med dårligt korn fra sidste år i bunden af siloen, er det i år endnu vigtigere end normalt at få siloen tømt og rengjort, inden der kommer nyt, godt korn på lager igen, siger han.

Dermed skal man altså få tømt siloerne helt og fejet bunden og siderne af for korn og støv. Samtidig kan det ifølge rådgiveren være en god idé at få siloerne behandlet mod kornsnudebiller, spindemøl eller andre skadedyr.

- Det er et stort arbejde at rengøre siloerne og ofte også et støvet og varmt job, men belønningen er til gengæld også ret kontant, siger Peter Mark Nielsen.

I denne fodersæson har mange således været tvunget til at bruge mere toksinbinder end normalt i foderet. Det har typisk kostet 5 kr./100 kg foder eller 75 kr./årsso i ekstra omkostning.

- Kommer der en god kornkvalitet ind i høst, og siloen er ren og klar, så du ikke ødelægger kornet, er der stor sandsynlighed for, at du kan sænke niveauet af toksinbindere til det gamle niveau, siger Peter Mark Nielsen.

Forvent flere grønne kerner

Fordi der er kommet forbud mod nedvisning af korn med roundup og tilsvarende produkter, kan man godt forvente, at der kommer flere grønne kerner i siloen, end man er vant til.

- Grønne kerner er i sagens natur ikke modnet endnu, og i modningsprocessen dannes de stoffer, der kan vise sig som friskkornsforgiftning. Derfor skal du være opmærksom på, om der er mange grønne kerner i kornet, typisk i sprøjtespor og ved læhegn. Er der det, skal tørringen have ekstra opmærksomhed, siger Peter Mark Nielsen.

Vil man fodre med kornet lige efter høst, er ekstra E-vitamin i foderet en god forsikring, fastslår han.

Symptomerne på friskkornsforgiftning er ofte noget uspecifikke, men feber, diarre, nedsat ædelyst, reproduktionsproblemer er ofte sat i forbindelse med det.

- For at undgå friskkornsforgiftning vil 50-100 milligram ekstra E-vitamin i foderet, fra du tager det nye korn i brug og indtil en måned efter sidste korn er høstet, være et godt valg, siger Peter Mark Nielsen.

Læs også