HØST-TOUR
Christinedahl høster 5.100 kg pr. hektar i direkte sået raps
Rapsen på Christinedahl blev sået direkte, og det lykkedes kun at tildele 150 kg kvælstof i vækstsæsonen. Alligevel høstede driftsleder Brian Toft Daater 5.100 kg pr. hektar med oliekorrektion.

Rapsen blev sået den 17. august sidste år og er kun blevet tildelt 150 kg N. Det til trods er der leveret 5.100 kg raps pr. hektar i gennemsnit på de 21,5 hektar. Foto: Brian Toft Daater
At det har været en udfordrende vækstsæson, kan der vist ikke være to meninger om. Det gælder også på Christinedahl ved Galten, hvor driftsleder Brian Toft Daater har gjort sig flere interessante erfaringer.
- Når vi har gode udbytter, konstaterer folk altid, at det er, fordi de har gjort alting rigtigt. Når udbytterne svigter, så er det vejrets skyld, siger han med et grin.
Sidste efterår besluttede han at så 21,5 hektar raps direkte, da der i de pågældende marker var et stigende problem med italiensk rajgræs. Normalt består rapsetableringen på Christinedahl af gyllenedfældning, dybdeharvning og derefter såning.
- Vi såede direkte med en demosåmaskine fra Novag. Der blev placeret 20 kg N i forbindelse med såning, og cirka tre uger senere tildelte vi igen 20 kg N – begge gange i en 21-3-10, siger Brian Toft Daater.

Mellem plejesporene i modsatte ende af marken, hvor jordtypen er JB 6, er det muligt at se mejetærskerens spor fra sidste års våde høst.
Udbytteforskel udjævnet
På den ene af de to marker er der JB 6 i begge ender af marken, mens midten er JB 3. Og driftslederen er vant til, at den forskel træder tydeligt frem under høst. Det gjorde sig ikke gældende i år.
- Min konklusion er, at sandjorden har haft lettere ved at dræne vandet væk end lerjorden, og derfor er udbyttet blevet udjævnet, siger han.
Planen var at tildele gylle i foråret, men da den våde vinter blev til et vådt forår, gik den plan i vasken. Rapsen blev startet op på 250 kg svovlsur ammoniak, derefter fulgte 150 kg NS 27-4 og endelig blev der tildelt 9 kg kvælstof i flydende gødning.
Selv om marken kun er tildelt 150 kg kvælstof totalt, og der ikke er lavet nogen form for jordbearbejdning, kan Brian Toft Daater ikke klage over udbyttet i Turing-rapsen.
- Gennemsnitsudbyttet for de 21,5 hektar blev 5.100 kg pr. hektar med oliekorrektion. Det er det, vi har leveret. Og nu kan jeg jo godt ærgre mig over, at jeg ikke lige lavede et spor med fuld gødningsmængde for at se, hvilken effekt det havde haft, siger han.

Driftsleder Brian Toft Daater forventer, at høsten på Christinedahl bliver afsluttet på mandag.
Halmen fjernet i 30 år
Da marken var høstet, blev rapsstubben straks pudset af, og planen er, at der skal etableres vinterhvede i marken, som igen skal sås direkte.
- Jeg har kunnet se en effekt af den direkte såning på udbredelsen af italiensk rajgræs i marken, så nu tager vi et år mere med direkte såning, siger Brian Toft Daater.
Han arbejder på mange parametre med at opbygge jorden, og blandt andet oplever han en fordel af at modtage gylle med en høj tørstofprocent.
- Vi er jo på en ejendom her, hvor alt halm er blevet fjernet i 30 år. Og det kan vi altså se. Men på de arealer, hvor vi de seneste fem år har tildelt biogasgylle, kan jeg se, at jorden bliver bedre, og der er blandt andet mange flere regnorme, siger han.
Dyrkning af frøgræs er også et element, Brian Toft Daater holder fast i for at få et godt sædskifte og øge jordens sundhed. Og kunne han få lov, ville han hellere end gerne tage slætgræs til biogas ind i sit sædskifte. Det samme gælder hestebønner, men her har han fået en forskrækkelse, som er lidt svær at ryste af sig.
- Vi var nogle af dem, der dyrkede hestebønner første gang i 2018, og de gav bare ingenting. Men jeg vil ikke afvise, at jeg prøver igen. Måske med vintersåede hestebønner i stedet, siger han.

Straks efter høst blev rapsstubben pudset af. Senere skal der sås vinterhvede direkte i marken for fortsat at begrænse udbredelsen af italiensk rajgræs.
Høsten slutter senest mandag
Den 10 år gamle såmaskine på ejendommen er lige blevet sat i stand med nye sliddele, og planen er, at den skal tage nogle år endnu. Og når han ikke selv har en stor ny såmaskine, kan han nemmere få sig til at hyre hjælp ind, når det er nødvendigt.
- På den måde kan vi hyre én ind til at så 100 hektar for os direkte, hvis det er det, vi ønsker, siger Brian Toft Daater, der med lidt løs hjælp passer de 385 hektar på Christinedahl.
Driftslederen forventer, at høsten afsluttes i weekenden eller senest mandag, når det sidste korn er høstet. I år skal der ikke etableres raps på ejendommen, så det varer lidt, inden afgrødeetableringen begynder.
- Vi har haft et lidt tæt rapssædskifte med kun fire år imellem, og derfor har jeg besluttet, at vi holder en pause nu, siger driftslederen, som har vinterhvede, vinterrug, strandsvingel, rajgræs og vårbyg med udlæg i sædskiftet til det kommende år.
Christinedahl
- 385 hektar planteavl
- Sædskifte med vinterhvede, vinterrug, strandsvingel, rajgræs, vårbyg med udlæg
- Holder pause med raps i 2025
- Har høstet 5.100 kg (oliekorrigeret) i direkte sået raps på JB 3 til 6