Bo Jensen, direktør for Agro-Alliancen, slår et slag for endnu større brug af præcisionsteknologi i en video, hvor han forklarer om fordelene og fremhæver præcis gødningstildeling som en klar optimering af driften.
»Sektion for Større Jordbrug går forrest med den nyeste teknologi«.
Sådan indledes en netop offentliggjort video, hvor Bo Jensen, direktør fra Agro-Alliancen, der er et driftsfællesskab mellem Ravnholt Gods og Egeskov Gods i det sydfynske, beskriver fordelene ved brug af den nyeste teknologi. Han præsenterer sig som Jensen – Bo Jensen, og så er scenen ellers sat. I bedste James Bond-stil fortæller Bo Jensen, at han i driften af de 2.386 hektar bruger den allermest avancerede teknologi, der findes til at drive landbrug, og at han dermed har »licence to produce«.
- Jeg er med i videoen, fordi jeg håber på, at vi i Agro-Alliancen kan være et forbillede for fremtidens landbrug ved at arbejde med høj faglighed i hele organisationen, anvende den fremmeste teknologi og indgå i meningsfulde netværk med dygtige fagfæller, smiler Bo Jensen – helt bevidst om, at han har vovet sig ud på usikker grund med risiko for at blive hjerteligt til grin.
- Men det er vigtigt for mig, at vi får udbredt de fordele, der er ved at anvende teknologi.
- I gamle dage kørte man bare med samme dosis hen over marken, men hvorfor give afgrøderne mere, end de har behov for?
Satellitter hver 10. dag
Bo Jensen fortæller, hvordan satellitter flyver over jorden hver 10. dag og tager billeder af markerne, der præcist kan vise, hvor der er behov for en ekstra indsats, og hvor der ikke er behov.
- Vi har grej, der kan køre med to centimeters nøjagtighed. Ingen overlap, ingen overgødskning og dermed et lavere klimaaftryk.
Bo Jensen viser, hvordan han på computerskærmen via målinger fra satellitterne kan se, hvor på marken der eksempelvis er mest behov for kvælstoftildeling.
- Vi skal selvfølgelig ikke give det samme over det hele. Det er ganske almindelig ansvarlighed, siger han og giver kendskab til jordbundsforholdene som endnu et eksempel på de muligheder, han via computerskærmen har for at tildele den gødningsmængde, der netop er behov for det givne sted.
- Der, hvor der er sand, kan det ikke nytte noget, at vi bare smider en masse gødning på.
Præcis tildeling
- Derfor lægger jeg de her kort sammen fra satellitterne, og kortet, hvor der er målt, hvad der er i jorden. Og ud fra det genererer jeg managementzoner. Det er dem, der fortæller gødningssprederen, hvor den skal åbne, hvor den skal lukke, hvor den skal skrue op, og hvor den skal skrue ned.
Dernæst er det muligt at generere en tildelingsfil, der fortæller, hvor mange kilo der skal tildeles de forskellige områder. Når traktorchaufføren derefter får filerne ud i traktoren og sætter dem ind i traktorens system, ved traktoren – fordi den også er koblet op til satellitter med to centimeters nøjagtighed – hvor den skal skrue ned, og hvor den skal lukke helt. Dermed tildeles alene den mængde gødning, der er vurderet nødvendig ud fra foregående prøver og målinger.
- Jeg vil gerne aflevere jorden i en bedre stand, end jeg overtog den. Derfor er det nødvendigt at have et lavt klimaaftryk, og her er præcisionsjordbrug en kæmpe hjælp, siger Bo Jensen.
henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 21 97 57