Når der kommer rigtig meget vand i Vendsyssel, kan store områder hos JSJ Agro ved Aabybro i Vendsyssel stå under vand.

En stor del af jorderne er drænet havbund, og jordtypen er overvejende silt. Det betyder, at man rammer et stenhårdt lag nede i jorden.

- Vi kan grave ned til helt tørre dræn, selvom der står blank vand i overfladen. Det giver store udfordringer, når vi har periodevejr, som jeg kalder det, hvor vi får enorme mængder vand i en periode, fortæller markbrugets driftsleder Christian Sommerlund.

JSJ Agro, der er en sammenlægning af to ejendomme, hvoraf Birkelse Gods er den ene, driver 4.000 hektar. Der er to sædskifter. Et med kartofler, rajgræs som udlæg i vårbyg, vinterraps og hvede eller rug, og et med hvede, havre, ærter eller bønner og raps.

Håber på forbedret jordstruktur

Cirka 60 procent dyrkes i dag pløjefrit, men nu dyrkes der forsøgsvis også jorder med no till og direkte såning. Sidste år blev der sået med en Claydon såmaskine, og i år bliver det formodentlig en Amazone, der skal testes.

- Vi vil prøve at se, om vi kan få en bedre jordstruktur og dermed bedre dyrkningssikkerhed. Vi er spændte på at se, hvor sund vores jord kan blive, og hvor store forandringer vi kan lave, siger driftslederen.

Blandt andet har JSJ Agro lagt marker til forsøget Grobund, der drives af Seges og Syngenta. Formålet er at undersøge, hvilket dyrkningssystem der er bedst blandt pløjning, pløjefri dyrkning og conservation agriculture.

Foreløbigt er forsøget kørende på andet år og skal ligge i alt i fem år.

- Vi fortsætter helt sikkert forsøget selv, når det er afsluttet, siger Christian Sommerlund.

Udfordrende forhold

Overgangen til pløjefri dyrkning betyder også en større andel af vårbyg i sædskiftet. En afgrøde, der har store udfordringer på JSJ Agros marker.

- For det første har vi at gøre med en lav, våd og kold jord, og Vendsyssel har generelt lavere temperaturer end resten af landet, forklarer planteavlskonsulent Poul Madsen, Agri Nord, der er rådgiver hos JSJ Agro.

Efterafgrøder er også et væsentligt element i pløjefri dyrkning, og det er også en udfordring.

- Efterafgrøderne på gammel havbund vokser langsomt på grund af lav jordtemperatur, og høsten er ofte sen, så de kan være svære at etablere, siger planteavlskonsulent.

Han understreger dog, at pløjefri dyrkning har åbenlyse fordele – også på gammel havbund.

Frygter ikke vårbyg

Jens Jungersen, den ene af de to ejere af JSJ Agro, frygter dog ikke vårbyggen så meget, som han har gjort.

- Vi skal have lært at etablere vårbyg, men jeg frygter den ikke så meget, som jeg før har gjort. Vi har lært af konsulenter, fået bedre såmaskiner og har nu også teknikken til at tage startgødning med til vårbyg, så vi har bedre forudsætninger i dag, siger han.

Grobund

En test af dyrkningssystemer

Formålet med projektet Grobund er at undersøge, hvad der sker, når man går fra pløjning til conservation agriculture

Der findes lignende forsøg i otte forskellige lande

I Danmark gennemføres projektet af Seges og Syngenta

Forsøget ligger tre steder i Danmark: Slagelse, Holstebro og Birkelse

Der laves undersøgelser omkring udbytter, jordsundhed, klima og biodiversitet

Planter