Med en fart på 1,9 kilometer i timen arbejder Case-traktoren med den hollandske Turf Tick-skæremaskine sig stille og roligt gennem græsmarken, og ruller hver time et sted mellem 450 og 500 kvadratmeter plænegræs på pallerne.

Og der bliver kørt nogle ture frem og tilbage på markerne for tiden. For mens coronakrisen har sat mange ting i samfundet i stå, er der blevet gået til den i de danske haver. Det har Jeppe Ugilt Hansen, der driver Volstrup ved Hobro, kunnet mærke.

- Der har været mere travlt end normalt, og jeg vil tro, at vi ender med at sælge omkring 15 hektar i år. Det er mere end vi har gjort de 10 forrige år, fortæller han.

- Men det handler også om at smede, mens jernet er varmt, for jeg er bange for, at tingene vil stagnere og gå lidt i stå om et halvt års tid. De byggeprojekter, der er i gang, skal selvfølgelig laves færdige, men jeg er bange for, at der ikke kommer mange nye til. Og uden at have nogen statistik på det, så udgør nybyggeri en stor del af vores forretning. Men lige nu, er vi ret godt tilfredse med, hvordan tingene går, siger han.

Lyspunktet

Dermed er rullegræsset lige for tiden lyspunktet på Volstrup, hvor Covid-19 har kastet lange skygger over de øvrige forretningsben.

Minkproduktionen, der optimalt set skulle tælle 7.000 tæver, men lige nu er skaleret ned til 4.600, var i forvejen hårdt ramt af svigtende priser.

- Vi troede, vi havde nået bunden her i vinter og at priserne skulle til at stabilisere sig, men så kom corona og gjorde mildest talt det hele endnu mere elendigt, konstaterer Jeppe Ugilt Hansen, der ejer 90 procent af driftsselskabet på Volstrup, mens hans far Erik Ugilt Hansen står bag de sidste 10 procent. Ejerskabet af bygninger og jord er fordelt 50/50 mellem far og søn, som også har måttet se Volstrup Golf Center blive ramt af coronakrisen.

- Man må gerne spille golf, og det er der også mange, der gør, men vi mangler omsætningen fra restauranten og ferieboligerne, der er en stor del af golfforretningen, forklarer han.

- Derfor er det også dejligt at se græsset begynder at fylde mere, og at salget forhåbentlig bliver ved med at vokse, selvom minkene altid har stået for vores største omsætning.

Udover mink, golfcenter, ferieboliger og rullegræs, spænder forretningen i Volstrup også over en fiskesø og en vindmølle, mens man bortforpagter fire dambrug og en stor del af gårdens jord.

Endelig regn

Da LandbrugNord kigger forbi de 30 hektar, der er udlagt til rullegræs, kan Jeppe Ugilt Hansen også glæde sig over, at vejrguderne endelig har åbnet for sluserne til den første regnvejrsdag i lang tid.

- Vi har kunstvandet rigtig meget i løbet af foråret, men det er altså ikke det samme, som rigtig regn. Så det er dejligt, at der endelig kommer noget vand, konstaterer plænegræsavleren, der, mens han har sukket efter vand i løbet af foråret, ikke har set den fugtige vinter give samme problemer, som mange andre steder.

- Som nogle af de eneste har vi kunnet skære hele vinteren, mens andre har haft problemer med meget våde marker. Derfor er det også blevet til et lidt større salg hen over vinteren, men det er fra april til oktober, vi har højsæson og for alvor mærker en efterspørgsel.

Jeppe Ugilt Hansen har dog, ligesom mange andre planteavlere haft sit hyr med det ekstreme vejr de seneste par år.

- Sidste år kom der skybrud lige da vi havde sået. Det var ikke godt. Vi har også prøvet år, hvor det har blæst for meget, så der er kommet sandflugt. I år ser det heldigvis ud til at passe perfekt med tilpas med vand lige efter såning.

Og mens såvejret har artet sig, ser det også ud til, at forarbejdet er gjort tilfredsstillende.

- Hver gang vi sår, bliver vi også enige om, at vi er blevet lidt bedre til jordbearbejdningen. Det handler om at få lavet alt så jævnt som muligt, så vi kan få det skåret, uden at banerne går over, forklarer han.

Stort i England

Det var under en tur til England for at se på maskiner til at pleje golfbanerne, at Jeppe Ugilt Hansen fik øjnene op for rullegræs.

- Rullegræs er rigtig stort i England, hvor der ikke er mange, der kunne drømme om selv at så græs, hvis de skal anlægge en plæne. Og så er det en driftsgren, der går godt i spænd med vores golfcenter, fortæller Jeppe Ugilt Hansen, der begyndte salget af rullegræs tilbage i 2009.

- Siden er det stille og roligt vokset, og nu ser det altså ud til at blive et rekordår, konstaterer han og sender blikket i retningen af skæremaskinen, der blev føjet til produktionen sidste sommer.

Fuldautomatisk skærer

Der kører to af de hollandske skæremaskiner rundt på dansk græs – den her og så en hos en sjællandsk producent – og mens resultatet bliver nogenlunde det samme, er den helt store forskel i forhold til den gamle skæremaskine på Volstrup, at den nye er fuldautomatisk og dermed kun kræver en traktorfører. Tidligere var der både brug for en mand til at køre og en til at guide rullerne over på pallerne.

Og indtil videre er Jeppe Ugilt Hansens betænkeligheder ved at anskaffe sig materiel, der ikke har danske forhandlere eller servicepartnere, gjort til skamme.

- Den har heldigvis bare fungeret. Men det har bestemt fyldt en del i overvejelserne, at man skal helt til Holland, hvis der går noget galt. For det er trods alt en investering til 1,5 million. Hvis der skulle ske noget, kan alt det tekniske med fejlfinding og så videre heldigvis klares fra distancen, hvor de kan koble direkte op på systemet, siger rullegræsproducenten, der fik sendt en ny Case IH direkte fra fabrikken i Italien til Holland, hvor skæremaskinen blev påmonteret.

Nye investeringer

Mens et af de vigtigste redskaber til rullegræsproduktionen dermed er fremtidssikret, overvejer Jeppe Ugilt Hansen for tiden endnu en investering.

- Næste gang du kommer, har vi måske købt en maskine til det der, for Ove bliver sgu rundtosset i løbet af sådan en dag, siger han og kigger på sin mangeårige medarbejder Ove Hornbech, der vikler pallerne med rullegræs ind i film, så der ikke er noget, der triller af under transporten ud til kunden.

Derudover er han også i gang med at overveje, hvor næste omgang græs skal sås. For de 30 hektar bliver ikke ved med at være nok.

- Der går 14-16 måneder fra vi sår, til vi skærer græsset, så det kræver et stort areal, konstaterer han.

- Der har været mere travlt end normalt, og jeg vil tro, at vi ender med at sælge omkring 15 hektar i år. Det er mere end vi har gjort de 10 forrige år.

Jeppe Ugilt Hansen, Volstrup

Planter