Landmænd så skrælpløjning midt i høsten

35 landmænd brugte forleden formiddagen på at se nærmere på skrælpløjning. Agri Nord stod bag demonstrationen, som blev afholdt hos Elsnab Landbrug I/S i Ulsted i Vendsyssel.

Skrælpløjning er en disciplin, hvor ploven indstilles til kun at pløje i halv dybde, så landmændene hurtigt kan få etableret deres efterafgrøder, især hvis de kan så efterafgrøderne i samme arbejdsgang.

- Det er især interessant her i Nordjylland, hvor det kan være svært at nå at etablere efterafgrøderne, siger økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

10 centimeter på en uge

Metoden gør, at efterafgrøderne etableres godt og kommer hurtigt i gang.

- Man får et godt såbed til efterafgrøderne, fordi man lige får iltet jorden og sat gang i omsætningen af planterester. Det betyder, at der frigives næringsstoffer som kvælstof, fosfor og kalium, der er god næring til efterafgrøderne, forklarer Thomas Vang Jørgensen.

Næringsstofferne bevares i jorden til forårets afgrøde, når efterafgrøderne pløjes ned inden den nye sæson.

Ugen inden demonstrationen havde Agri Nord etableret en forsøgsparcel med efterafgrøder, der var sået efter en skrælpløjning, og det var en tilfreds økologichef, der kunne vise 10 centimeter lange spirer frem.

- Det er en meget interessant metode til etablering af efterafgrøder, siger han.

Pløjning og såning i en arbejdsgang

Jens Iversen, der er både ekspert i indstilling af plove og forhandler af det spanske plovmærke Ovlac, demonstrerede skrælpløjning med en decideret skrælplov med både såudstyr og pakker, og han viste, hvordan man indstiller en almindelig plov til skrælpløjning.

Udover Ovlac-ploven findes der kun én anden plov på det danske marked, og det er en Kverneland-plov, som Farmas demonstrerede.

Både økologer og konventionelle landmænd kan bruge skrælploven til at etablere et godt såbed til efterafgrøder, men økologerne kan også bruge skrælploven som et værktøj til ukrudtsbekæmpelse.

cc

Læs også