bannerPos

Maskinstationer er kampklare til markarbejdet

- Der venter lidt et logistik-mareridt derude, fordi gyllebeholderne er ved at være godt og vel fulde mange steder, siger chefkonsulent i DM&E Agro, Kasper Kjær Jensen. Arkivfoto

AF: FLEMMING ERHARD

JOURNALIST
19-03-2020 13:37
Maskinstationernes folk vil være mindre udsatte for corona-smitte end så mange andre erhverv. Og i tilfælde af mandefald kan maskinstationerne trække på et netværk af tidligere ansatte, forventer DM&E.

Landmændene vil foreløbigt kunne trække på maskinstationerne i sædvanligt omfang uanset corona-epidemien, oplyser Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E Agro).

- Jeg har ikke hørt om nogle medlemmer, som er ramt endnu. Indtil videre er vi rimeligt fortrøstningsfulde for det kommende markarbejde, siger chefkonsulent i DM&E Agro, Kaper Kjær Jensen.

Han regner ikke med det helt store mandefald blandt ansatte på maskinstationerne som følge af epidemien, sådan som det ser ud lige nu. Kasper Kjær Jensen påpeger, at maskinstationerne ikke har behov for så tæt fysisk kundekontakt, som så mange andre brancher.

- Vi behøver ikke nødvendigvis at have den kundekontakt og interaktion mellem medarbejderne, som så mange andre brancher har. Vi kan komme rigtigt langt med telefonen. Vi har muligheden for at sende folk ud i nærmest en slags frivillig karantæne, hvor de ikke kommer i kontant med andre, når de sidder i traktoren.

Kan trække på stort netværk

- Vi kommer meget hos folk, som vi kender i forvejen. Så der er ikke så megen kontakt med landmændene eller driftslederne. Og har vores ansatte en mistanke om, at der kan være corona-smitte, så kan der tages forholdsregler, siger chefkonsulenten.

De godt 270 maskinstationer har også et udbredt netværk af blandt andre tidligere ansatte at trække på, hvis de skulle blive sygdomsramte.

- Vi bruger meget i branchen at trække på det netværk, vi har. Og vi hører meget fra medlemmerne, at de er glade for deres store netværk. Vores fornemmelse er, at vores medlemmer er ved godt mod.

Børnepasning bliver et problem

Maskinstationerne har ikke tradition for at hyre udenlandsk arbejdskraft sådan som på bedrifterne. Så der er ikke problemer for ansatte med at komme frem til Danmark, sådan som nogle udenlandske medarbejder i landbruget er ramt af.

- Det, som vi er presset mest af, er lukningen af daginstitutionerne. Det bliver nok lidt en udfordring at løst. Vi må jo ikke tage børn med på traktoren. Der skal være lidt fleksibel, og det er vores medlemmer også opmærksomme på, siger Kasper Kjær Jensen.

Han beretter fra nylige besøg hos maskinstationer, at er stor fokus fra DM&E-medlemmers side på at tage forholdsregler mod smittespredning.

Besøgte en maskinstation torsdag den 11. marts, dagen efter, at regeringen havde bebudet den store nedlukning af offentlige arbejdspladser og skoler med mere.

- De var begyndt at springe over det sædvanlige håndtryk om morgenen, ligesom de var meget opmærksomme på at holde afstand og spise frokost i flere hold, beretter chefkonsulenten om et besøg på en maskinstation den 11. marts dagen efter, at regeringen havde bebudet den store nedlukning af offentlige arbejdspladser og skoler med mere.

Logistikproblemer

 - DM&E skulle have haft flere møder med maskinstationer, som nu er aflyst på grund af risikoen for smitte og karantæne, oplyser Kasper Kjær Jensen også.

Ligesom landmændene står maskinstationerne på spring for at komme i marken. Men der skal fortsat fire døgn til med tørvejr, førend kørslen rigtigt kan gå i gang på de regnvåde marker. På grund af den langvarige forsinkelse af markarbejdet vil opgaver med gyllekørsel mange steder blive udført ad to omgange, lyder meldingen fra mange DM&E-medlemmer.

- Der venter lidt et logistik-mareridt derude, fordi gyllebeholderne er ved at være godt og vel fulde mange steder. Det betyder så, at vi ikke kører ud til en kunde og kører med gylle hos ham i to eller tre dage. I første runde kører vi ud og tager trykket på hans tanke, og så kører vi videre til den næste kunde og tager trykket dér, indtil problemerne er ovre. Så starter vi først for alvor med at køre ud for folk, siger Kasper Kjær Jensen.

Mindst 10 år fra laboratoriefremstillet mælk

Meget tyder på, at der er et stort marked for mælk produceret uden køer. Der går dog mindst 10 år, før det kan laves, vurderer seniorforsker.

Naturlighed eller laboratoriekød?

Flere firmaer er allerede i stand til at fremstille kød i et laboratorium. Succesen kommer dog i høj grad til at afhænge af, hvilken historie forbrugerne vil have, og om man kan finde en erstatning for det kalveserum, der i dag er nødvendig for at lave kunstigt kød.

Mulighed for tilskud til slagtesvinestalde

Har du byggeplaner, kan du få tilskud til nye slagtesvinestalde i 2020. Der er afsat 85 mio. kroner til modernisering af nye stalde, og ifølge Seges Svineproduktion, så rækker puljen til etablering af op til 90.000 stipladser.

Tjener ekstra penge på løntørring med to mobiltørrerier

Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.

Maskinstationerne kører for fuld kraft på trods af coronavirus

Der er nogle brancher, hvor arbejdet fortsætter stort set som normalt trods coronavirus. På maskinstationerne oplever de ikke at være bremset - tværtimod. Arbejdsopgaverne er mange, og der bliver arbejdet hårdt.

- Vores medarbejdere er heldigvis virkelig gået til den

Til trods for aflysninger af en lang række kurser og arrangementer, så kører rådgivningen på Sjælland videre så normalt som muligt også i de næste måneder, siger Torben Hansen, formand for VKST og Gefion.

Sådan får du solceller på marken

Der er rift om de arealer, som kommunerne udpeger til solcelleanlæg. Men der er flere måder at få sit projekt frem i køen, vurderer solcelle-rådgiver.
Side 1 af 1814 (36276 artikler)Prev1234567181218131814Next