Maskinstationer er kampklare til markarbejdet

Maskinstationernes folk vil være mindre udsatte for corona-smitte end så mange andre erhverv. Og i tilfælde af mandefald kan maskinstationerne trække på et netværk af tidligere ansatte, forventer DM&E.

Landmændene vil foreløbigt kunne trække på maskinstationerne i sædvanligt omfang uanset corona-epidemien, oplyser Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E Agro).

- Jeg har ikke hørt om nogle medlemmer, som er ramt endnu. Indtil videre er vi rimeligt fortrøstningsfulde for det kommende markarbejde, siger chefkonsulent i DM&E Agro, Kaper Kjær Jensen.

Han regner ikke med det helt store mandefald blandt ansatte på maskinstationerne som følge af epidemien, sådan som det ser ud lige nu. Kasper Kjær Jensen påpeger, at maskinstationerne ikke har behov for så tæt fysisk kundekontakt, som så mange andre brancher.

- Vi behøver ikke nødvendigvis at have den kundekontakt og interaktion mellem medarbejderne, som så mange andre brancher har. Vi kan komme rigtigt langt med telefonen. Vi har muligheden for at sende folk ud i nærmest en slags frivillig karantæne, hvor de ikke kommer i kontant med andre, når de sidder i traktoren.

Kan trække på stort netværk

- Vi kommer meget hos folk, som vi kender i forvejen. Så der er ikke så megen kontakt med landmændene eller driftslederne. Og har vores ansatte en mistanke om, at der kan være corona-smitte, så kan der tages forholdsregler, siger chefkonsulenten.

De godt 270 maskinstationer har også et udbredt netværk af blandt andre tidligere ansatte at trække på, hvis de skulle blive sygdomsramte.

- Vi bruger meget i branchen at trække på det netværk, vi har. Og vi hører meget fra medlemmerne, at de er glade for deres store netværk. Vores fornemmelse er, at vores medlemmer er ved godt mod.

Børnepasning bliver et problem

Maskinstationerne har ikke tradition for at hyre udenlandsk arbejdskraft sådan som på bedrifterne. Så der er ikke problemer for ansatte med at komme frem til Danmark, sådan som nogle udenlandske medarbejder i landbruget er ramt af.

- Det, som vi er presset mest af, er lukningen af daginstitutionerne. Det bliver nok lidt en udfordring at løst. Vi må jo ikke tage børn med på traktoren. Der skal være lidt fleksibel, og det er vores medlemmer også opmærksomme på, siger Kasper Kjær Jensen.

Han beretter fra nylige besøg hos maskinstationer, at er stor fokus fra DM&E-medlemmers side på at tage forholdsregler mod smittespredning.

Besøgte en maskinstation torsdag den 11. marts, dagen efter, at regeringen havde bebudet den store nedlukning af offentlige arbejdspladser og skoler med mere.

- De var begyndt at springe over det sædvanlige håndtryk om morgenen, ligesom de var meget opmærksomme på at holde afstand og spise frokost i flere hold, beretter chefkonsulenten om et besøg på en maskinstation den 11. marts dagen efter, at regeringen havde bebudet den store nedlukning af offentlige arbejdspladser og skoler med mere.

Logistikproblemer

 - DM&E skulle have haft flere møder med maskinstationer, som nu er aflyst på grund af risikoen for smitte og karantæne, oplyser Kasper Kjær Jensen også.

Ligesom landmændene står maskinstationerne på spring for at komme i marken. Men der skal fortsat fire døgn til med tørvejr, førend kørslen rigtigt kan gå i gang på de regnvåde marker. På grund af den langvarige forsinkelse af markarbejdet vil opgaver med gyllekørsel mange steder blive udført ad to omgange, lyder meldingen fra mange DM&E-medlemmer.

- Der venter lidt et logistik-mareridt derude, fordi gyllebeholderne er ved at være godt og vel fulde mange steder. Det betyder så, at vi ikke kører ud til en kunde og kører med gylle hos ham i to eller tre dage. I første runde kører vi ud og tager trykket på hans tanke, og så kører vi videre til den næste kunde og tager trykket dér, indtil problemerne er ovre. Så starter vi først for alvor med at køre ud for folk, siger Kasper Kjær Jensen.

Læs også