- Miljømyndighederne minder mig om komiske Ali

Landmændene begynder efterhånden at miste troen på, at de miljømålsætninger, som de danske miljømyndigheder fastholder, er funderet på et sagligt og fagligt korrekt grundlag, advarede sektordirektør Troels Toft fra Seges på planteårsmødet i går.

Når myndighedernes skrivebordsteorier og landmandens virkelighed stritter i hver sin retning, så siver myndighedernes troværdighed på landet.

Det fastslog sektordirektør i Seges, Troels Toft, på planteårsmødet i Herning i går. Og han lagde ikke fingre imellem, da han i sin beretning skildrede, hvordan virkeligheden ofte tager sig anderledes ud i det danske vandmiljø end i myndighedernes optik.

Han forklarede blandt andet, at landmændene ved Stege Nor omkring Møn efterhånden helt har mistet troen på, at de miljømålsætninger, som de danske miljømyndigheder fastholder, er funderet på et sagligt og fagligt korrekt grundlag.

Overdrevet reduktionsmål

Det samme billede tegner sig i Vestdanmark, understregede sektordirektøren.

- Endnu et eksempel, hvor det lokale vandmiljø har det langt bedre, end reduktionsmålene viser, er fra Ringkjøbing Fjord, sagde Troels Toft. Han forklarede, at Seges allerede for to år siden kunne dokumentere, at der er stor vækst af havgræsser i fjorden.

- Lave klorofylmålinger i seks af de sidste otte års målinger viser, at man er under det ønskede klorofylindhold. Og fjorden karakteriseres nu som værende i god økologisk tilstand.

- Uden at forholde sig til de lokale forhold i hvert enkelt kystvandopland rammer man i bedste fald helt skævt, og i værste fald vil man nedlægge landbrugsproduktionen på et fuldstændigt fejlagtigt grundlag

Troels Toft, sektordirektør, Seges   

- Selvom fjorden har det godt igen, virker miljømyndighedernes fastlåste holdning ved at opretholde et krav om 40 procents reduktion (N-reduktion, red.) i hele Skjern Å’s opland helt fejlagtigt. Jeg kommer til at tænke lidt på Komiske Ali fra den første Irak-krig, der benægtede åbenlyse fakta lige til det sidste, sagde Troels Toft.

De lokale skal med på råd

Han betegnede det som afgørende, at lokale interessenter tages med på råd, når målsætninger for alle de danske kystvande skal evalueres.

- Uden at forholde sig til de lokale forhold i hvert enkelt kystvandopland rammer man i bedste fald helt skævt, og i værste fald vil man nedlægge landbrugsproduktionen på et fuldstændigt fejlagtigt grundlag, sagde han.

Ifølge sektordirektøren har Seges Seges udarbejdet oplandsanalyser på flere forskellige vandoplande, hvor man helt konkret ser på alle de faktorer, der har betydning for vandmiljøkvaliteten.

- Vi kræver, at hvert eneste kystvandopland gennemgås minutiøst for at kortlægge alle lokale presfaktorer, der har betydning for hvert opland, idet man ellers risikerer at regulere store dele af dansk landbrug ihjel, uden at man reelt opnår den miljøtilstand, man ønsker, og samtidig spilder både samfundets og den enkelte landmands penge.

- Der er ikke bare tale om statistikker, men om landmænd af kød og blod, der får deres verden og levebrød vendt helt på hovedet af det her. Det skal gøres fagligt velunderbygget, hvor der ikke kan stilles spørgsmål ved grundlaget.

Læs også