Lige inden vild med dans: Gearkassen sprang i luften

Gearkassen sprang i luften lige inden Vild med dans. Det lyder ikke som en del af en debut-oplevelse til DM i pløjning, men det var det ikke desto mindre for Emil Vestergaard, som sidste år i den grad mærkede sammenholdet til årets pløjemesterskab, da han efter konkurrencens første dag stod uden traktor.

Emil Vestergaard er 20 år gammel, bor i Malling og var med til DM i pløjning i 2019 for første gang, efter han ved et regionsstævne kvalificerede sig.

- Jeg stillede i landbrugsklassen med en traktor, jeg havde lånt af min chef og en plov jeg lånte af skolen, fortæller Emil, som dengang studerede på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus.

Årets DM i pløjning var på Sjælland og førstedagen gik godt.

- Det hele var nyt for mig, men de andre var rigtig hjælpsomme og dommerne gav sig god tid til at forklare. Jeg gjorde det så godt, jeg kunne og fik rigtig god hjælp af de andre. En kom og hjalp mig med at indstille ploven og en anden hjalp med at måle, så det var virkelig en god oplevelse, fortæller Emil.

Han tog fra stævnet med en god følelse af sammenhold og fællesskab, som dog skulle vise sig at blive endnu større senere på aftenen.

- Jeg var ikke med til festen om aftenen, fordi jeg var blevet inviteret med ind og se Vild med dans, hvor min moster skulle deltage. Planen var, at jeg ville tage traktoren til den nærmeste station og toget videre derfra og ind til København, men undervejs sprang gearkassen i luften og jeg måtte praje en bil, som kunne køre mig ind til stationen, fortæller Emil.

Når hjælpen er nærmest

Emil nåede Vild med dans til tiden, og fik også ringet til et par kammerater og fortalt, at han havde et problem. Hans lånte midtjyske traktor stod på Sjælland og kunne ikke køre videre og måske endnu vigtigere på det tidspunkt, havde han ingen traktor til konkurrencen næste dag.

- Da jeg kom ud fra Vild med dans, mærkede jeg virkelig sammenholdet, for der var allerede lavet en aftale, at jeg kunne låne en traktor af pløjeværten og der var også lagt en plan for, hvordan jeg skulle få traktoren hjem, som var gået i stykker. Det var en vild oplevelse at mærke det fællesskab, fortæller Emil Vestergaard.

Han stillede til start på andendagen, med en spritny traktor.

- Det gik okay, det meste af tiden brugte jeg jo på at lære den nye traktor at kende, fortæller Emil, som fik et lift mod Jylland igen, da årets danmarksmesterskab havde fundet sine vindere.

- Jeg tog med en kammerat hjem, og dagen efter tog vi retur for at hente traktoren. Vi tog over Samsø, så vi skulle lige have det til at gå op det hele, men vi kom hjem mandag, husker Emil.

Sammenhold og fællesskab

For Emil Vestergaard er der to elementer i det at deltage i pløjekonkurrencer. Der er selve pløjningen og så er der sammenholdet og fællesskabet.

- Nogle går 200 procent op i at pløje og kommer for at vinde, sådan var det ikke med mig. Jeg stillede bare op som en bondekarl. Jeg gik i skole og havde arbejde og derfor ikke så meget tid til at øve. På grund af vejret nåede jeg faktisk kun at træne en aften inden regionsstævnet. Så for mig var det fedt at kunne stille med ens almindelige traktor og plov og derfor håber jeg også, at endnu flere får øjnene op for Landbrugklassen, siger Emil Vestergaard.

Han opfordrer endnu flere til at deltage i pløjestævner.

- Det er slet ikke så farligt, det er bare komme afsted. Alle er søde til at hjælpe og man kan godt bare komme ligesom mig uden erfaring, for der er rigtig mange, som gerne vil hjælpe, siger han.

Selv deltager Emil ikke i år, da tiden blandt andet er gået som næstformand i dette års styregruppe, men han er overbevist om, at det absolut ikke er sidste gang, man ser ham i pløjefelterne.

- Jeg skal helt sikkert afsted igen. Jeg har fået en langt større interesse for pløjning efter jeg har været med, også i det daglige hvor jeg går mere op i at få lavet et ordentlig stykke arbejde og nogle pæne ender, fortæller Emil, som er uddannet faglært landmand med speciale i planter og arbejder på en maskinstation.

- Jeg skal helt sikkert afsted igen. Jeg har fået en langt større interesse for pløjning efter jeg har været med, også i det daglige hvor jeg går mere op i at få lavet et ordentlig stykke arbejde og nogle pæne ender.

Emil Vestergaard, pløjedebutant 2019

- Nogle går 200 procent op i at pløje og kommer for at vinde, sådan var det ikke med mig. Jeg stillede bare op som en bondekarl.

Emil Vestergaard, pløjedebutant 2019

Læs også