Bredt flertal bag landbrugsaftale med høje klimamål
Dansk landbrug skal nedbringe udledningen af drivhusgas med 55-65 procent frem mod 2030. Sådan lyder aftalen, som regeringen har indgået med et bredt flertal i Folketinget.

- Vi går med det her foran, og viser resten af verden, hvordan landbruget tackler klimakrisen, siger fødevareminister Rasmus Prehn. Foto: Erik Hansen
- Det her er Danmarkshistorie. Det er klimahistorie. Vi har landet en stor, bred politisk aftale om landbruget, der viser vejen til en CO2-reduktion på 7,4 millioner ton.
Sådan lyder det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse efter, at regeringen sammen med et bredt flertal af Folketingets partier bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne er blevet enige om en aftale om grøn omstilling af de danske landbrug.
Aftaleparterne er enige om at fastsætte et bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektorens udledning af drivhusgasser på 55-65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990. Samlet set skal aftalen sikre, hvordan dansk landbrug kan reducere drivhusgasudledningerne med op til 7,4 millioner tons CO2e frem mod 2030.
- Med et bindende mål sikrer vi, at landbruget leverer en historisk høj reduktion, og vi satser for eksempel på planteprotein, pyrolyse og økologi. For vi skal i mål med at skære 70 procent af Danmarks CO2-udslip i 2030, lyder det fra fødevareministeren.
Satser på grønne teknologier
Med aftalen tilføres cirka 3,8 milliarder kroner i statslige midler til den grønne omstilling af landbrugssektoren.
- Vi laver en virkelig ambitiøs grøn omstilling, som samtidig sikrer, at landbrugerne og fødevareerhvervet ved, hvad fremtiden bringer de næste mange år frem, påpeger Rasmus Prehn og tilføjer:
- Vi går med det her foran, og viser resten af verden, hvordan landbruget tackler klimakrisen, sikrer bedre vandmiljø, værner om vores lokale arbejdspladser og investerer i nye grønne job. Det er en glædens dag for alle med et grønt hjerte.
Kæmpe lettelse med bred aftale
Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, vil ikke påstå, at alt er godt efter ny landbrugsaftale. Katastrofen er dog undgået, mener han.
- Det er rent ud sagt en kæmpe lettelse, at der er indgået en bred aftale. Vi har arbejdet benhårdt for, ikke at blive kastebold mellem rød og blå blok i årene der kommer. Det er lykkes, og det er jeg glad for.
- Det giver tryghed, når landmænd og virksomheder skal lave investeringer, der rækker mange år ud i fremtiden. Det er også positivt, at regeringen har holdt fast i målet om en aftale hen over midten i dansk politik, siger Søren Søndergaard.
For meget ønsketænkning
Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, mener, at de fleste tiltag i aftalen er udtryk for overdreven ønsketænkning.
Peter Kiær frygter, at aftalen vil svække dansk landbrug og sende arbejdspladser ud af landet – men erkender også, at slutresultatet havde været meget værre, hvis kun de røde partier stod bag aftalen.
- Jeg vil derfor gerne takke en samlet blå blok for i det mindste at have trukket aftalen i den rigtige retning i forhold til det rædselsscenarium, regeringen oprindeligt havde lagt op til, og som dens socialistiske støttepartier pressede på for, siger Peter Kiær.