Danmark vil have styrket EU-indsats mod afrikansk svinepest
Esben Lunde Larsen fremsætter forslag i EU om at nedsætte en international ekspertgruppe.

Naturstyrelsen gennemfører en indsats med intensiveret nedskydning af vildsvin på statens arealer. Blandt andet at der skydes med natsigtekikkerter, at der oprettes flere foderpladser, og at fælder tages i brug. Denne fælde blev præsenteret på den svenske landbrugsmesse Borgeby Fältdagar sidste år. Arkivfoto
Esben Lunde Larsen har mandag under et møde i EU’s Ministerråd fremsat et forslag om, at EU nedsætter et ekspertudvalg til at udarbejde en udvidet plan mod afrikansk svinepest med nye forslag, der kan styrke fællesskabets indsats.
- Vi ser fortsat nye tilfælde af afrikansk svinepest i EU. EU er nødt til at reagere nu. Afrikansk svinepest er et fælles problem, som risikerer at ramme mange EU-landes svineeksport. Derfor bør vi i EU udarbejde en plan for, hvordan vi vil bekæmpe afrikansk svinepest på europæisk jord, udtalte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen forud for mødet i en pressemeddelelse.
Det sker på baggrund af frygten for, at udbrud af afrikansk svinepest truer flere europæiske landes svineeksport, der i givet fald vil koste milliarder af kroner i tabte eksportindtægter.
Vil ruste bedre mod sygdomme
Ministeren ser gerne, at bekæmpelsesplanen blandt andet fokuserer på for eksempel udvidet brug af vildthegn, hvordan man forebygger spredning af sygdommen via transport, og at der afsættes midler til forskning i afrikansk svinepest. Derudover foreslår ministeren, at EU’s landbrugspolitik rustes bedre til at håndtere dyre- og plantesygdomsudbrud, oplyser ministeriet.
Regeringen og Dansk Folkeparti blev den 22. marts 2018 enige om en række initiativer herhjemme, som skal forhindre afrikansk svinepest i at nå til Danmark.
Blandt andet skal der opsættes et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse, jagten på vildsvin intensiveres og bødestørrelsen for overtrædelser, som medfører risiko for at bringe afrikansk svinepest til Danmark, hæves væsentligt.
- Jeg vil ikke løbe nogen risiko – og det bør EU heller ikke gøre. Hvis vi får afrikansk svinepest i Danmark, vil al eksport til lande udenfor EU lukke. Derfor har regeringen og Dansk Folkeparti indgået en aftale for at forhindre, at afrikansk svinepest kommer til Danmark. Men den nationale indsats kan ikke stå alene. Der er behov for at intensivere og igangsætte fælles europæiske initiativer til at udrydde sygdommen, siger Esben Lunde Larsen.
Hjemlig indsats er i gang
Andre europæiske lande har også iværksat nationale initiativer for at forebygge afrikansk svinepest. Den polske regering har meddelt, at Polen også ønsker at opstille et vildthegn langs landets østlige grænse, mens Tjekkiet allerede har opsat et vildthegn, der isolerer vildsvin med afrikansk svinepest i et bestemt område.
Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat i alt 123,9 millioner kroner til den hjemlige indsats. Heraf vil 30 millioner kroner blive tilvejebragt som medfinansiering fra landbruget selv.
Som led i aftalen fremsætter regeringen blandt andet et lovforslag om skærpelse af bødeniveauet i forhold til lovovertrædelser, som har relation til smitterisiko for afrikansk svinepest, for eksempel ved ulovlig indførsel af fødevarer, manglende rengøring og desinfektion af dyretransporter og ulovlig fodring med madaffald.
Regeringen styrker også det veterinære beredskab med øget fokus på sygdommen og med et beredskab til at håndtere et eventuelt udbrud herhjemme. Således skal der afholdes en storskaløvelse med involvering af relevante myndigheder og erhvervet for at teste beredskabsplanen. Derudover skal der ske etablering af internationalt samarbejde med Slesvig-Holsten både i forhold til kommunikation og øget indsats i relation til de øvrige medlemsstater og EU-Kommissionen.
Må skydes hele døgnet
Naturstyrelsen har den 21. marts 2018 også udstedt en generel dispensation fra vildtskadebekendtgørelsen, der gør det tilladt at skyde vildsvin døgnet rundt, da vildsvin er et nataktivt dyr. Naturstyrelsen selv gennemfører en indsats med intensiveret nedskydning af vildsvin på statens arealer, herunder afskydning med natsigtekikkerter samt oprettelse af flere foderpladser og brug af flere fælder.
Samtidig vil Miljø- og Fødevareministeriet i samarbejde med relevante organisationer undersøge mulighederne for øget samarbejde med lodsejerne med henblik på nedskydning af vildsvin på privat grund.
Med indsatsen hører også forskellige informations- og rådgivningskampagner.