Klimaneutralitet må ikke ende som en regulering af landbrugets brug af kvælstof. Det slog formand Martin Merrild, Landbrug & Fødevarer, fast på onsdagens delegeretmøde i Herning.
Dansk landbrug har som erklæret mål at nå klimaneutralitet inden år 2050. Og vejen skal gå igennem forskning og innovation. Det mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, der på onsdagens delegeretmøde i Herning opfordrede til udvikling frem for afvikling af landbruget.
Merrild pointerede samtidig, at opbakningen til landbrugets projekt er stor.
- Regulering af klimaet må ikke ende som regulering af landbrugets kvælstof.
- Forudsætningen for succes er, at fagligheden er i orden. Hvis Christiansborg bliver ved med at gå for langt og forcere udviklingen fordi, det skal se godt ud i et regneark, så bliver resultatet derefter, understregede formanden, som tilføjede, at der er for meget teori og for lidt realisme bag målene.
Ud med modeller – ind med faglighed
Han understregede ligeledes, at danske landmænd ikke står alene med at skulle opfylde urealistiske, politiske mål baseret på modelberegninger.
- Visse grupper har et mål om, at naturen skal se ud som før, der kom mennesker til Europa. De vil have, at udledningen til vandmiljøet skal være som i år 1900. Men hvordan kan man se bort fra, at vi i dag er 500 millioner europæere, der naturligvis påvirker miljøet? Og hvem pokker ved overhovedet, hvordan det var i år 1900?
Kravene medfølger, at landene i EU ikke kan nå målene. Og det undrer mig ikke. De er helt urealistiske. Ja, landbruget bruger kvælstof. Det er en forudsætning for al plantevækst. Og ja, der er et kvælstoftab. Og ja, det tab skal begrænses.
- Men vi har brug for andre værktøjer end teoretiske modelberegninger. Og det er helt afgørende, at vi begynder at se på andre påvirkninger af vandmiljøet end vores kvælstof. Hvis man fortsætter et ensidigt fokus på landbrugets kvælstof, så kan man - på papiret - halvere kvælstofudslippet. Konsekvensen bliver dog, at man også halverer os her i salen - uden at nogle vil opdage, at miljøtilstanden er blevet bedre - lød det fra Martin Merrild.
LÆS MERE I EFFEKTIVT LANDBRUG TORSDAG.