Rækken af regeringens krav til landbruget vil landmænd med tiden se tilbage på og tænke, at det var det rigtige at gøre, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen (S).
Gødskningsforbud på §3-arealer uden kompensation. Højere krav om udnyttelse af kvælstoffet af husdyrgødning. Fremrykning af miljøkrav i målrettet regulering, der har medført stor stigning i antallet af målrettede efterafgrøder i 2020. Forbud for kartoffelavlere og frøavlere til brug af for dem vigtige pesticider og højdekrav til dyretransporter.
Alt sammen er det noget, som landmænd, når de senere kigger tilbage, vil tænke, at det var det helt rigtige at gøre. Det mener fødevareminister Mogens Jensen (S), som tirsdag morgen deltog i et åbent samråd i Folketinget.
Her blev han af blå blok – på baggrund af den seneste tids stramninger på landbrugsområdet – spurgt ind til, om regeringen ønsker en konkurrencedygtig og eksportorienteret fødevaresektor og landbrug i Danmark.
Fra ministeren lød det, som statsminister Mette Frederiksen (S) også sagde i november sidste år til L&F’s delegeretmødet, at Danmark er et landbrugsland, og det skal det blive ved med at være. Den seneste periodes løbende stramninger er dog nødvendige, pointerede han.
- Virkeligheden er jo den, at når der kommer noget, som betyder noget besvær ude i produktionen, og man skal til at gøre ting på en anden måde - nogle gange kan det også betyde, at man skal foretage investeringer - så kan jeg godt forstå, at der kan komme en modstand ude hos den enkelte landmand eller på den enkelte bedrift.
- Selvom jeg tror, at når så tingene er sket, så vil man bagefter sidde tilbage at tænke, at »nå ja, det var nok det rigtige at gøre, at vi blev dirigeret i den retning«, sagde Mogens Jensen, der også under samrådet afviste, at den nuværende regering er én, som har »kastet en masse ulykker ned over landbruget«.
Han forklarede, at erhvervet i øvrigt også selv i diverse af sine egne udspil har lagt vægt på at både bæredygtighed og høj dyrevelfærd med tiden bliver en endnu større konkurrenceparameter på det globale marked i fremtiden.
- Det er udenomssnak
Når fødevareminister Mogens Jensen siger, at Danmark også i fremtiden skal eksportere landbrugsvarer til verdensmarkedet, så hænger det ikke sammen med, hvad han og regeringen i praksis gør.
Det mener Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen, som vender tommelfingeren nedad ovenpå ministerens svar under samrådet tirsdag morgen. Til ministerens påstand om, at landmænd med tiden vil indse, at regeringen med sine strammere regler, har ledt dem den rigtige vej, lyder det:
- Jamen, det er udenomssnak.
- Vi er fuldstændig enige i, at landbruget skal være klimavenligt, grønt og så videre. Men jeg vil gerne påpege, at ministerens tale ikke hænger sammen med den praktiske virkelighed og de benspænd, som bliver lavet i det daglige, siger venstremanden, der ikke mener, at ministeren svarede på mange af de spørgsmål, som blev stillet.
Det gælder blandt andet de pesticidudfordringer, som frøavlere og kartoffeldyrkere har, og viljen til at sikre, at der er ordentlige dyrkningsforhold på de robuste landbrugsjorde.
- Det skal vi have klart svar på. Så jeg indkalder ministeren til et nyt samråd efter sommerferien. Vi skal have fokus på, at der skal være en sammenhæng mellem regeringens overordnede overskrifter på det her område, og så de praktiske problemstillinger i det daglige, siger Erling Bonnesen.
Problem også under tidligere regering
Fødevareministeren pointerede også, at mange af de eksempler, som blev bragt op af blå blok – blandt andet it-kaos i Landbrugsstyrelsen og højdekrav til dyretransporter – altså også var der under den tidligere regering eller stammer fra politiske aftaler, som de blå partier selv er med i.
- Vi har foretaget en række præcise valg, der gør, at vi kan leve op til EU’s vandrammedirektiver, og også nogle af vores andre miljøhensyn. Og det er en prioritering for den her regering. Men mange af de problemstillinger lå der altså også under den tidligere regering, sagde ministeren.
God dialog
Fra Mogens Jensen lød det, at han i øvrigt har et glimrende samarbejde med landbruget, hvor der er god dialog om tingene. Ifølge ministeren har enten han selv eller embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet været i dialog med Landbrug & Fødevarer om »næsten alt«.
- Men det er klart, at vi har nogle modsatrettede interesser, og vi kommer ud i nogle konflikter, hvor svarene ikke er lette, og hvor landbruget vil føle, at her er nogle ting, som de ikke umiddelbart vil føle er i deres interesse, selvom det er nødvendigt for, at vi kan indfri vores klimamålsætning og de grønne krav, sagde Mogens Jensen.
Meget omstillingsparate
Fra ministeren lød det, at landbruget tit bliver fremhævet som en sektor, som er gået i stå eller ikke har udviklet sig.
- Men det er jeg helt uenig i. Det har dansk landbrug. De har været igennem en enorm udvikling med en enorm investering og også en enorm innovation.
- Det er netop det, som vi skal bygge videre på. At man er omstillingsparate, fordi det gør også, at man har stærkere forudsætninger for at kunne være det til nogle af de fremtidskrav, som vi alle sammen mener, at landbruget skal bidrage til, når det kommer til klima og miljø, sagde Mogens Jensen.
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35