Skal det være et krav til minkavlere, at de tilsætter kalk til deres gylle for at stoppe spredning af coronavirus? Det kræver Fødevarestyrelsen, men der tegner sig et politisk flertal for en nærmere undersøgelse af risikoen.
Oprydningen af døde mink er ikke slut med aflivnignen af de flere millioner mink. For hvad skal der ske med gyllen? Fødevarestyrelsen vil have tilsat kalk for at få udslettet eventuelt resterende coronavirus i gyllen, men det vil gå ud over gødningskvaliteten.
Det skriver DR Nyheder. Tilsætning af kalk i gyllen fra mink vil nedsætte gødningsværdien med op mod 75 procent og vil frigive ammoniakdampe, og samtidig vil landmænd med minkgylle være tvunget til at skulle bruge penge på handelsgødning.
Og ifølge Landbrug & Fødevarer vil det være en dårlig ide at devaluere gyllen på den måde.
- Der er jo ikke nogle mink tilbage på farmen. Der er ingenting, der kan smitte. Lad dog den virus ligge dernede. Der går mere end to måneder, inden vi skal køre gyllen ud, siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Jan Dahl.
Han tilføjer, at der ikke er noget, der kan smitte mere på de pågældende minkfarme, og at virusen med stor sandsynlighed vil være uddød, når gyllen skal bruges til foråret.
Smittetrykket fra mink minimeret
I et notat i sidste uge konkluderede Statens Serum Institut, at på samtlige 289 minkfarme, hvor der var konstateret coronasmitte, var minkene enten blevet aflivet på stedet eller aflivet i forbindelse med pelsning. Dertil kommer farme, hvor der var mistanke om coronasmitte.
Og udrydelsen af minkene har haft en mærkbar effekt, fremgår det af et notat fra SSI.
- På landsplan er der den seneste uge set betydeligt færre nye SARS-CoV-2-smittede minkfarme i Region Midtjylland og Region Syddanmark og slet ingen i Region Nordjylland, hvilket formentlig skyldes, at langt de fleste minkbesætninger er blevet saneret eller aflivet til pelsning, stod der at læse i notatet.
Til gengæld havde smitten spredt sig til personer tilknyttet pelsindustrien på anden vis, blandt andet i pelserier.
Politisk ønske om nærmere undersøgelse
På Christiansborg har sagen vakt interesse, og fremtrædende politikere fra blå blok, blandt andet fødevareordfører Erling Bonnesen (V) og formand for Miljø- og Fødevareudvalget, René Christensen (DF) vil have undersøgt, om landmænd forsvarligt kan sprede gyllen, uden at den er blevet tilsat kalk.
Og noget tyder på, at der tegner sig et politisk flertal for at få undersøgt tingene nærmere. Således siger fødevareordfører Anders Kronborg fra Socialdemokratiet til DR Nyheder, at det giver god mening at efterprøve, hvilke konsekvenser det vil kunne medføre at køre minkgyllen ud ubehandlet.
hka
Det har hverken været muligt at få en kommentar fra Statens Serum Institut eller MF Anders Kronborg(S) i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel.
Vi ville gerne have hørt SSI om følgende:
Har man fra jeres side viden om, hvorvidt det er muligt at måle gylle for tilstedeværelse af coronavirus?
Vil virusset efter jeres bedste overbevisning kunne overleve i en lukket gylletank i flere måneder, inden den i givet fald enten skal køres ud, enten med eller uden kalk?
Til Anders Kronborg ville vi gerne have spurgt, om det ville have krævet en fuldstændig udrydelse af coronavirus i gyllen, for at landmænd skulle have lov til at køre gyllen ud uden at tilsætte kalk.
hka