Conservation Agriculture
Det gælder om at forstyrre jorden mindst muligt, foretage direkte såning, og så ellers holde markerne grønne året rundt, og så ellers generelt sørge for et godt sædskifte.
Det er i korte træk sådan, planteavlskonsulent hos Agrovi, Søren Ilsøe, beskriver grundprincipperne i Conservation Agriculture, som han ser store muligheder i både nu og i årene, der kommer.
Han kom i sit indlæg ind på projektet GMSR »Grønne marker, stærke rødder«, der har været et partnerskab bestående af Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, Agrovi og tre forsøgsejendomme.
Her har man på de tre forsøgsejendomme blandt andet arbejdet med målet om direkte såning med god økonomi og bæredygtighed i fokus – og hvor der blev målt på parametre som udbytte, økonomi, maskinforbrug, tidsforbrug.
Flere regnorme
Og projektet har kunnet påvise, at man ved dyrkningsmetoden sikrer flere insekter – ikke mindst de for jorden meget vigtige regnorme.
- Desuden så man øget forekomst af agerhøns, harer, lærker, viber, springhaler, løbebiller, rovbiller og edderkopper, konstaterede Søren Ilsøe.
De to sidstnævnte er især effektive som biobekæmpelse af bladlus og andre skadevoldende, indtrængende insekter.
Desuden kunne man konstatere et betydeligt antal sparede arbejdstimer samt en halvering af maskiner i forhold til traditionel dyrkning.