Bortilførsel i roerne er vigtigt i et tørt år

Bormangel i sukkerroerne forekommer især i tørre år, og forebyggende tilførsel af bor skal ske inden synlige symptomer.

SUKKERROER Flere forskellige faktorer kan medføre, at der opstår bormangel i sukkerroerne, som især i tørre år kan give problemer.

- Symptomerne på bormangel viser sig oftest i løbet af juli og august med pletter eller områder i markerne, hvor roeblade bliver orange-gule, forklarer Finn Sørensen, Agricenter Danmark, Nordic Sugar.

Han fortæller videre, at bormangel også har betegnelsen hjerte-tørforrådnelse, da typiske symptomer også ses på de yngste hjerteblade, som forbliver små, sorte og dør.

- Yderbladene bliver gul-orange og bladene flader ud. Nye sideskud dannes, og senere udvikler der sig sprækker og forrådnelse i selve roen. Dette kan gøre roerne uegnede til sukkerproduktion, lyder det fra Finn Sørensen.

Flere forhold øger risikoen

Der er flere forhold, som øger risikoen for, at der kan opstå bormangel i roerne, og Finn Sørensen oplyser, at der er størst risiko for bormangel i marker, hvor der ikke er anvendt borholdig gødning, og i marker, hvor der var begyndende symptomer på bormangel, sidst der var roer i marken.

Der er også risiko for bormangel på lette, sandede jorde og i marker med højt reaktionstal, ligesom nedbørsmængden spiller en rolle.

Bormangel i sukkerroerne kan således forekomme både under tørre forhold og efter en vinter med stort nedbørsoverskud på grund af udvaskning.

Tilførsel inden symptomer

- Forebyggende tilførsel af bor skal ske inden synlige de symptomer, meddeler Finn Sørensen og tilføjer:

- Et passende tidspunkt for tilførsel af bor ved udsprøjtning er ved rækkelukning, hvor der er en stor bladmasse til at optage det udsprøjtede bor. Tilførslen foretages som en forebyggende behandling, inden der er symptomer på bormangel.

- Der findes flere borholdige produkter på markedet med forskelligt indhold. Anvend en mængde så der udsprøjtes cirka 300 gram bor pr. hektar. Ved forventet kraftig bormangel gentages denne sprøjtning efter et par uger, lyder anbefalingen fra Finn Sørensen.

- Nogle mangan- og bormidler kan blandes, når det er fra samme firma, men husk at følge forskrifterne fra de enkelte firmaer. Dette kan være aktuelt, hvis der også er manganmangel i roerne, slutter Finn Sørensen.

jhal

Læs også