Selvom det er et stort og støvet arbejde at rengøre kornsiloerne inden høst, kan det godt betale sig, mener griserådgiver hos Velas.
Høsten 2023 var udfordrende, hvilket gør det ekstra vigtigt at rengøre kornsiloerne grundigt i år, siger Peter Mark Nielsen i en pressemeddelelse.
Peter Mark Nielsen er griserådgiver ved Velas med speciale i foder.
- Med dårligt korn fra sidste år i bunden af siloen, er det i år endnu vigtigere end normalt at få siloen tømt og rengjort, inden der kommer nyt, godt korn på lager igen, siger han.
For at sikre rene siloer skal de tømmes helt, og både bund og sider skal fejes for korn og støv. Derudover bør man overveje behandling mod skadedyr som kornsnudebiller og spindemøl.
Friskkornsforgiftning skal tages alvorligt
Støvet og varmt
- Det er et stort arbejde at rengøre siloerne og ofte også et støvet og varmt job, men belønningen er til gengæld også ret kontant, siger Peter Mark Nielsen.
I denne fodersæson har mange således været tvunget til at bruge mere toksinbinder end normalt i foderet. Det har typisk kostet 5 kr./100 kg foder eller 75 kr./årsso i ekstra omkostning,
Forbuddet mod nedvisning med roundup forventes at resultere i flere grønne kerner i kornet. Dette kræver ekstra opmærksomhed for at forebygge friskkornsforgiftning.
- Grønne kerner er i sagens natur ikke modnet endnu, og i modningsprocessen dannes de stoffer, der kan vise sig som friskkornsforgiftning. Derfor skal du være opmærksom på, om der er mange grønne kerner i kornet, typisk i sprøjtespor og ved læhegn. Er der det, skal tørringen have ekstra opmærksomhed, siger Peter Mark Nielsen.
En anbefaling fra Peter Mark Nielsen er at tilføje 50-100 mg ekstra E-vitamin i foderet fra høst og en måned efter sidste korn er høstet.
Symptomer på friskkornsforgiftning inkluderer feber, diarré, nedsat ædelyst og reproduktionsproblemer. Ved at følge disse rengørings- og forebyggelsesråd kan man minimere risikoen og sikre en bedre høst og fodersæson.