Svineproducent Susanne Holm Kuhr, Fårvang, bygger ny farestald til løsgående søer. Stierne leveres af Vissing Agro men er designet af hendes mand Thomas Kuhr, der oprindelig er bankmand.
Det summer af travlhed i Susanne Holm Kuhrs nye farestald ved Fårvang en solbeskinnet septemberdag, da avisens udsendte lægger vejen forbi.
Tiden er nemlig knap, inden stalden efter planen skal åbne dørene for åbent hus fredag den 4. oktober.
Der er tale om i alt 1.600 kvadratmeter farestald til løsgående søer, hvor råhuset er bygget af Thyholm Murer.
Blandt andet er Vissing Agro lige nu i fuld gang med montage af inventaret. Men selvom Vissing Agro leverer inventaret, er stidesignet dog helt nyt. Det er nemlig Susanne Holm Kuhrs mand, Thomas Kuhr, som har været i det kreative hjørne og designet stiens indretning inklusiv den helt særlige udformning, som farebøjlerne har.
- Min stald er fremtidssikret til de næste 20 år
Kassestien som udgangspunkt
- Udgangspunktet er en helt almindelig faresti, som vi kender den, men så har vi blot flyttet smågrisehulen væk fra soens hoved i situationen, hvor hun står fikseret omkring faring, og bagud mod inspektionsgangen, fortæller Thomas Kuhr.
- Der er folk, der har sagt til os, at det ikke dur, men soen er jo kun fikseret et par dage, og derefter kan hun vende sig, som hun vil, påpeger Susanne Holm Kuhr om systemet, som ægteparret har afprøvet en version af i sin gamle stald, inden de gik linen ud med det design i samtlige 190 farestier i den nye farestald, der er inddelt i 10 sektioner.
Omkring afprøvningen af deres eget stidesign forklarer hun, at de købte en billig videoovervågning.
- Og så fulgte vi soen og grisene i stien på storskærm inde i huset, og der kunne vi jo blandt andet se, at når soen går løs, så lægger hun sig med hovedet i nærheden af pattegrisehulen, siger hun og tilføjer at Seges også har haft et kamera sat op, fordi de var interesseret i at se, hvordan det nye design fungerer.
Kendt teknologi
Det eneste sted i stien, der er fast gulv, er i smågrisehulen og på et lille område ved siden af hulen. Ellers er stien udstyret med et fulddrænet gulv fra tyske Schonlau og herunder er der traditionelle gyllekanaler.
Bortset fra sit helt eget farestidesign er stalden udstyret med kendt teknologi i form af blandt andet kombidiffus ventilation fra Skov, mælkeanlæg fra AB Neo og Daltec-foderkasser fra Askteq. Trækstationer er genbrug fra en nedrevet stald.
Forskellige roller
Det er Susanne Kuhr, der ejer og driver ejendommen med 580 søer, der med byggeriet af den nye stald og renovering af den gamle farestald til drægtighedsstald, løbestald og polteafdeling i løbet af efteråret vil komme op på omkring 675 årssøer. Desuden dyrkes omkring 400 hektar, og Susanne Holm Kuhr er med over det hele.
Derfor er hun rigtigt godt tilfreds med, at hendes mand, Thomas Kuhr, er rigtigt meget inde over byggeriet. Både i planlægningen og i selve byggefasen og under monteringen af både denne farestald og en helt ny slagtesvinestald, som også er ved at blive opført i nærheden. Det giver hende mere tid til at passe sit arbejde som landmand.
I dag sælges omkring halvdelen af bedriftens smågrise, mens de resterende omkring 7.500 fedes op i et anlæg fra 2014. Men med byggeriet af den nye slagtesvinestald, der ventes færdig omkring årsskiftet, bliver bedriften full-line og kommer til at levere omkring 23.000 slagtesvin årligt.
Thomas Kuhrs er landmandssøn, og derud over er han uddannet fra handelshøjskolen i Århus og har en fortid i Jyske Bank.
- Hvad han ikke kan udrette med et regneark, er helt utroligt, lyder det anerkendende, fra Susanne Kuhr.
Åbent hus
Susanne og Thomas Kuhr holder åbent hus i deres nye farestald til løsgående søer fredag den 4. oktober
Ny farestald ved Fårvang
● 1.600 kvadratmeter indeholdende 190 farestier fordelt i 10 sektioner
● Farestierne er eget design og rummer mulighed for fiksering omkring faring
● Farestierne er 3,3 meter lange og 2 meter brede
● Selvregulerende varmepanel i pattegrisehule
● Mælkeanlæg
● Kombidiffus ventilation
Bedriften
● Susanne Holm Kuhr overtog ejendommen efter sine forældre i 2007
● 580 årssøer bliver til 675 med bygningen af en ny farestald og ombygning af det resterende soanlæg
● Egen produktion af avlsdyr via zigzag krydsning siden 2013
● På vej til at blive full-line, idet produktion af 7.500 slagtesvin årligt bliver til 23.000, når ny stald står færdig ved årsskiftet
● 400 hektar
● 3 fuldtidsansatte i landbruget og 2 elever
● 2 håndværkere ansat til reparationer i landbruget og i udlejningsejendomme, som ægtefællen Thomas Kuhr er ansvarlig for