I 2025 skal hele EU screenes for MRSA

EU ønsker at kende niveauet af MRSA i alle medlemslandene, og derfor gennemføres der en stor undersøgelse på de europæiske slagterier i løbet af 2025, oplyser den svenske avis Jordbruksaktuellt.

I 2025 skal der inden for EU gennemføres et såkaldt baseline-studie, der skal afdække forekomsten af MRSA (methicillin-resistent Staphylococcus aureus) i de europæiske lande. Det oplyser den svenske avis Jordbruksaktuellt.

Ifølge mediet vil EU’s prøvetagninger blive foretaget på slagterierne, hvor det ikke er tanken, at testresultaterne skal kunne spores tilbage til de forskellige bedrifter.

- Det er en EU-overvågning, som faktisk har to formål. Dels handler det om at få opdaterede tal fra alle lande om den omtrentlige forekomst i svineproduktionen, dels om at finde ud af, hvilke sorter, hvilke spatyper det er, og hvilke resistensgener de bærer på, forklarer Oskar Nilsson, der er antibiotikaekspert hos den svenske veterinærmyndighed Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Kun lille risiko

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, vurderer ifølge Jordbruksaktuellt, at risikoen for spredning af MRSA via fødevarer eller håndtering af kød til mennesker er meget lille.

Erfaringer fra lande med høj forekomst af MRSA peger dog på, at personer, der regelmæssigt arbejder med grise, kan risikere at blive bærere af bakterien.

I mange EU-lande – her i blandt Danmark – ved man allerede, at man har en høj forekomst af MRSA i svineproduktionen. Men for i f.eks. lande som Sverige ved man ifølge Oskar Nilsson ikke ret meget om udbredelsen af MRSA i svineproduktionen, og her vil basisundersøgelsen bidrage med viden om, hvor almindeligt det er.

Oskar Nilsson har vanskeligt ved at forestille sig, at EU kommer til at træffe beslutninger om, hvad der skal gøres i de forskellige lande, når man kender resultatet af baselineundersøgelsen. Men han mener dog, at det vil være naturligt, at man foretager sig noget nationalt i de forskellige lande afhængigt af hvad resultatet bliver.

Ønsker fortsat lavt niveau

- I de lande, der har en lav forekomst, kan man arbejde på at forsøge at bevare den, foreslår han blandt andet.

Oskar Nilsson peger på, at i modsætning til afrikansk svinepest, som netop har været en udfordring for svenskerne det seneste års tid, ser han snarere MRSA som et arbejdsmiljøproblem, fordi medarbejderne på gårdene kan blive bærere af MRSA.

- Fokus er altså et andet, men det handler stadig om at stoppe en smitte fra at komme ind på gården, siger han og påpeger, at det grundlæggende handler om de samme dyder, der er vigtigt at overholde i form af blandt andet tøjskift og anvendelse af handsker.

Læs også