Sådan minimerer du dit tab i svinestalden

Der findes en række oplagte områder, hvor man kan finde besparelser nu, hvor prisen på smågrise er lav, lyder det fra svinekonsulent.

Netop nu er prisen på grisen en tung klods om benet for de danske svineproducenter over hele landet. Især smågriseproducenterne må indkassere gedigne underskud på næsten 200 kroner for hver gris, der sælges til puljepris.

- Priserne er så lave nu, at det gør direkte ondt. Og det skal man reagere på, så underskuddet ikke vokser unødigt meget i perioden her, hvor vi venter på, at priserne går op, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent ved Velas.

Niels Hegelund råder først og fremmest smågriseproducenterne til selv at forsøge at lave slagtesvin i stedet for at sælge til pulje.

- Hvis der står en tom slagtesvinestald et sted, så få den lejet og fyld den op. Næsten uanset hvad slagtesvinenoteringen ligger på, så vil det være en bedre løsning end at sælge til puljen, siger Niels Hegelund.

175 kroner pr. gris

Puljenoteringen ligger lige nu på 175 kroner pr. 30 kilo gris. Og med en gennemsnitlig fremstillingspris på godt 370 kroner betyder det et tab i snit på 195 kroner pr. smågris, der sælges til puljepris.

- Der er producenter derude, som ikke kan holde til de her prislejer i længden, siger Niels Hegelund. Han opfordrer til at bruge prisfaldet som anledning til at skære alle de lidt dyrere, luksuriøse løsninger fra.

Svinekonsulenten peger på en række konkrete områder, hvor den gennemsnitlige smågriseproducent kan finde besparelser (se faktaboks).

- Det er ikke alle punkter, alle producenter kan gøre brug af – men de fleste vil uden tvivl kunne finde besparelser rigtig mange steder, siger han.

mip

 

Her kan du spare

1. Reducer so-antallet med 2 procent

- Flere steder er der pres på antallet af søer og på overlevelsen af smågrisene. Derfor kan der være en gevinst ved at sænke antallet af søer med op til 2 procent, så produktionsniveauet opretholdes, mens der spares tid og penge til pasning og fodring

Samlet set vil det kunne give en besparelse på cirka 88 kroner pr. so

2. Sæt mælkeanlægget i dvale

- Skær kraftigt ned på mælkeforbruget, da det er en reel merudgift bundet op på den enkelte pattegris. Gevinsten ved en højere fravænningsvægt får man ikke med de nuværende priser. Dog kan mælkeanlægget give mulighed for at tildele den enkelte so flere smågrise for at udjævne kuldet

En halvering af mælkeforbruget vil kunne give en besparelse på cirka 175 kroner pr. so

3. Køb billigere pattegrisefoder

En del producenter kører med alt for dyrt pattegrisefoder. Nogle vil måske kunne skære en tredjedel af prisen ved at finde et billigere alternativ

Afhængig af nuværende indkøbspris vil der kunne spares op mod 50 kroner pr. so.

4. Drop toksinbinder

Gennemgående har høsten i år været af en meget høj kvalitet, og derfor er der ikke samme behov for toksinbindere som andre år. Selvom det er en forsikring, bør man forsøge at droppe den. Hvis man ser, at behovet opstår igen, er det relativt hurtigt at begynde at tilsætte igen.

At fjerne toksinbinder kan spare godt 60 kroner pr. so

5. Fjern ekstra vitaminer og mineraler

Ud fra tesen »hellere for meget end for lidt« kører nogle producenter unødigt med flere vitaminer og mineraler, end de normer der er fundet i forsøg. Derfor bør man skære ekstra-tildelingen fra og se, hvordan det går. Hvis grisene synligt har brug for vitaminerne og mineralerne igen, kan de med fordel tilføjes gradvist.

Det er ikke urealistisk at kunne spare op til 70 kroner pr. so. ved at skære dem fra.

6. Brug en billigere startblanding

Lige nu får man ikke noget ud af den ekstra tilvækst, som en lidt dyrere startblanding kan give.

De producenter, der kan gå ned i klasse i startblanding, kan spare op til 70 kroner pr. so.

7. Brug billigste Duroc-sæd

Sælger man udelukkende til eksport, kan det være en fin måde at mindske sine omkostninger. Men man bør undlade det, hvis man har en fast aftager herhjemme, som man gerne vil opretholde et godt forhold til.

Afhængig af nuværende kvalitet af sæd, kan der spares op til 50 kroner pr. so

8. Finkæm vaccinationer

Måske er det ikke helt nødvendigt med den ekstra PRRS-vaccination, måske skal der kun vaccineres en enkelt gang om året, og måske er det kun nogle dyr, der skal have vaccinationer. Tag en snak med din dyrlæge. Det må selvfølgelig ikke give døde smågrise, men nogle vaccinationer kan man relativt hurtigt komme i gang med igen.

Der kan meget vel spares 50 kroner pr. so. på vaccinationer.

9. Justering af vaccinedoser

Finkæm markedet for billigere udgaver af vaccinerne. Derudover skal man også vurdere, om man giver den præcise mængde af en vaccine.

Det er ikke urealistisk, at der her kan spares 35 kroner pr. so.

10. Stop med at bruge Altresyn

Altresyn letter arbejdet, men det er ikke alle, der har de bedste resultater med stoffet, og i et sådant tilfælde bør man prøve at stoppe brugen af det.

Her vil man typisk kunne spare 35 kroner pr. so.

11. Byt overarbejde til afspadsering

Hvis man kan veksle overarbejde til afspadsering, er det en direkte besparelse på bundlinjen.

Kilde: Niels Hegelund, svinekonsulent, Velas.

Læs mere om Danmark saneres for PRRS

En samlet dansk svinebranche er gået sammen om en national plan for at reducere forekomsten af PRRS blandt danske grise. Men hvad er det egentlig, og er det muligt helt at udrydde den smitsomme sygdom?

Læs mere her

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også