Populært zink-frit foder fra A-One:: Grisene æder som svin
Med et særligt foder fra A-One har Carl Skou, svineproducent på Stevns, allerede nu sagt farvel til medicinsk zink i foderet til smågrisene.

Foderet fra A-One er populært blandt grisene hos Carl Skou på Stevns, hvor driftsleder Jørgen Birch er ved at tage hul på en ny palle med det zinkfrie-foder.
I juni næste år er det slut med medicinsk zink i foderet til grisene hos de danske svineproducenter, men hos Carl Skou nær Rødvig på Stevns er zink allerede fortid i foderet, og han opfordrer sine kollegaer til at følge trop hurtigst muligt.
- Man skal da høste nogle erfaringer, mens grisene er billige. Vi ved, at påbuddet kommer, så det er bare om at komme i gang, mens grisene næsten ikke koster noget. Hvis det går galt, er det knap så ærgerligt i disse tider, lyder det fra svineproducenten på Stevns.
I samarbejde med sin driftsleder gennem 15 år, Jørgen Birch, valgte Carl Skou allerede for et år siden, at fodre uden zink i fravænningsblandinger. Begge er enige om, at det efter lidt udfordringer i starten nu kører ganske fint med fravænningsfoderet fra A-One, som er blevet det foretrukne valg.
- Gennem årene har vi prøvet meget forskelligt foder, men vi er altid faldet tilbage til A-One. Vi har blandt andet haft udfordringer med grise, der sked sig selv ihjel, men det problem blev også hurtigt løst med foder fra A-One, fortæller Jørgen Birch.
En smule dyrere end andre
Allan Nielsen fra A-One er naturligvis tilfreds med udmeldingen om foderet fra virksomheden, der har base i Skive. Han er selv tidligere landmand og har passet grise gennem 18 år, hvor menuen også var fra A-One.
I dag kører Allan Nielsen rundt i landet og rådgiver svineproducenter til at få det bedste ud af produkterne fra A-One, som er lidt dyrere end konkurrenternes.
- Vi erkender blankt, at vi er en smule dyrere end andre. I den sidste ende er vi dog også sikre på, at de ekstra penge på foderet er givet godt ud, påpeger Allan Nielsen, som også anbefaler alle svineproducenter at droppe zink allerede i dag.
- Det kommer til at kræve, at de skal kunne deres håndværk, da udfordringerne omkring fravænning svinger fra uge til uge, pointerer han og tilføjer:
- Der kommer ikke et decideret alternativ til medicinsk zink, så vi mener, der skal sættes ind ved søerne i farestalden. Gør man det, er fravænning uden zink intet problem.
Nyhedsstjerner på Agromek
A-One lancerede i 2018 et produkt til søerne, ColfaPig, som fik to nyhedsstjerner på Agromek. ColfaPig gør, ifølge Allan Nielsen, at råmælken bliver væsentlig forbedret på fedt, laktose og proteinniveau samt indholdet af immunglobuliner stiger kraftigt.
- På den måde bliver starten på grisenes liv en succes, og de bliver mere rustet til at optage næringsstoffer fra foder, forklarer Allan Nielsen og uddyber:
- For at fravænne uden zink skal man kigge på, hvilke blandinger man bruger. Her går vi ikke på kompromis med kvaliteten af råvarer. Og vi rådgiver sammen med dyrlæge, besætningsejer samt driftsleder hvilke blandinger, der er det mest optimale hos den enkelte.
Hos Carl Skou på Stevns har det også givet succes. Foderet falder i hvert fald i god jord hos grisene, der æder som svin. Det kører således generelt glimrende hos en af foregangsmændene med zinkfri-foder, der har fordelt svineproduktionen på to lokaliteter.
På Nordkær blev kapaciteten sidste år udvidet fra 1.200 til 1.800 søer, mens der på Hyldebjerg ved Havnelev – et par kilometer væk – årligt produceres omkring 52.000 smågrise.