I juni 2019 var Martin Schnoor ude for en ulykke, hvor svovlbrinteforgiftning – eller gyllegas - næsten kostede ham livet. Han var ved at skylle gyllekanaler i en stald, da han pludselig mistede bevidstheden og faldt med hovedet ned i gyllekummen.

En kollega, som stod udenfor med gyllevognen, fik reddet Martin Schnoor op igen, men han er klar over, at situationen er yderst alvorlig, da Martin Schnoor ikke trækker vejret.

Endnu en kollega kommer til, og de to yder førstehjælp til en ambulance når frem. Også en lægehelikopter ankommer, og turen går herfra til Aarhus Universitetshospital, hvor Martin Schnoor i de næste tre døgn ligger i koma.  

Slår som en hammer

Martin Schnoor har arbejdet i landbruget i mere end 20 år, da ulykken sker.

- Jeg vidste godt, at gyllegas kunne være meget farligt, og vi arbejdede også for åbne vinduer og døre den dag. Men, at det kunne tage røven på mig, som det gjorde, havde jeg aldrig troet, fortæller han ifølge Seges, som også beskrev ulykken i 2020.

Ledende overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, Ole Carstensen, forklarer, hvorfor man kan falde om, uden så meget som at nå at træde væk fra gyllekummen.

 - Svovlbrinte er en giftgas, som frigives, når man sætter bevægelse i organisk materiale, eksempelvis gylle, Blot en enkelt indånding af en større koncentration af gas er nok til, at man mister bevidstheden med det samme. Derfor er det så farligt, forklarer Ole Carstensen i en video om emnet, man kan se på www.seges.tv.

Mærker stadig konsekvenserne

Martin Schnoor mærker en række konsekvenser af ulykken. Han har udfordringer med korttidshukommelsen, lider af hovedpine og bliver meget hurtigt træt.

 - Før ulykken dyrkede jeg ekstremsport, men det kan jeg heller ikke mere. Så der er nogle ting, jeg nok er nødt til at lære at leve med, fortæller Martin Schnoor, som dog ikke er bitter.

Han er glad for, at han overlevede, men han vil gerne have sat et punktum for sagen. Også det har corona sat en bremse for.

 - Jeg skulle have været endeligt udredt ved nogle tests på Odense Universitetshospital tilbage i september 2020, men det er udskudt, og det er selvfølgelig en belastning at vente på.

Brug sikkerhedsudstyr

Martin Schnoor fortæller, at han gerne vil have sagen afsluttet, og at han stadig arbejder i landbruget i dag. Men han har været nødt til at aftale med sin arbejdsgiver, at der skal tages hensyn til de konsekvenser, ulykken har haft.

- Jeg møder stadig kolleger, som ikke anvender det udstyr, der er til rådighed, eksempelvis alarmer. Til dem siger jeg, at jeg er et klassisk eksempel på, at det kan gå rigtig galt.

På seges.tv kan man se hele fortællingen om ulykken, som var ved at koste MartinSchnoor livet.

l-l

 

Svin