Nyt fodermiddel gør grisens mave robust

Virksomheden AJ Energi & Strø lancerer et strøelsesprodukt, som potentielt kan reducere forekomsten af mavesår hos grise.

AJ Energi & Strø har udviklet et strøelsesprodukt, som skal komme mavesår hos grise i forkøbet.

I 2020 offentliggjorde Seges en rapport som viste, at problemet med mavesår er blevet mindre.

- Men det er et faktum, at det stadig er et meget omfangsrigt problem, oplever Carsten Pedersen, Cand. Agro, Ph.D., Pedersen Nutrition Ltd. Han mener, at mavesår er en af de største velfærdsudfordringer, der er ved slagtesvineproduktion, og han har derfor været med til at udvikle et strøelsesprodukt, som skal komme problemet i forkøbet.

Produktet kommer fra AJ Energi & Strø, som har udviklet og solgt strøelse til danske svineproducenter i mere end 10 år.

Varmebehandlet strøelse

Viden om mavesår hos grise tyder ikke på, at mavesår skyldes en bestemt faktor. Derfor blev valget at arbejde med flere komponenter, der kan understøtte hinanden.

Det blev til produktet AJ X30, som består af SPF-godkendt og varmebehandlet rapshalm, som produceres af AJ Energi & Strø. Derudover består produktet af en nøje udvalgt zeolite, syre og krydderiet oregano.

Den varmebehandlede strøelse har en evne til at binde vand og ammoniak, og den vil samtidig skabe et flydelag.

- At have et flydelag i maven hos grisen er en af de måder, man kan undgå mavesår hos grise, da mavesyre ikke vil komme i kontakt med den mest følsomme del af maven, siger Carsten Pedersen, som har arbejdet på universiteter, i foderindustrien og på forskningscentre i Danmark, Sverige, USA, Holland samt England, hvor han i dag er bosat i Dorset.

Mere ens i størrelsen

Data fra besætninger, der har testet AJ X30, viser blandt andet, at grisene forbliver meget ens i størrelse, hvilket skyldes, at ingen grise falder bagefter de andre. Det kan forklares med, at grise der har udfordringer fra for eksempel mavesår, kan forventes at have brug for et foder, der har en anden aminosyreprofil end andre grise.

- Det skyldes, at behovet for specifikke aminosyrer til reparation af et mavesår er anderledes end den aminosyreprofil, der skal til at lave muskler. Det har så den konsekvens, at grise med mavesår vil vokse langsommere, da heling af mavesår har prioritet over tilvækst, og mængden af aminosyrer til vækst er mindre, forklarer Carsten Pedersen, der siden 2011 har arbejdet som selvstændig konsulent.

Læs også