Danish Crown klar med miljørapport

Danish Crown har i kraft af ejernes bæredygtighedscertificering en stor mængde data og mål på alle de mange klimatiltag, som andelsejerne arbejder med til hverdag. Hvis man ifølge Danish Crowns bæredygtighedscertificering kvalificeres som et IE-landbrug, vil man der modtage et udkast til en miljøledelsesrapport, som indeholder de data, som Danish Crown i forvejen har. Det oplyser slagteriet i nyhedsbrevet »Nyt fra Danish Crown Pork«.

Miljøledelse har siden 21. februar 2021 været et lovkrav for IE-landbrug. Et IE-landbrug er defineret ved at have mindst 750 stipladser til søer eller mindst 2.000 stipladser til slagtegrise. Dermed falder en stor del af Danish Crowns andelsejere indenfor kategorien.

Miljørapporten kommer som en skabelon, der allerede indeholder en vis mængde data, men andelsejeren vil selv skulle tjekke data, tilpasse rapporten, fylde resten ud og eventuelt tilføje yderligere tiltag. I dokumentet medfølger også en vejledning til at udfylde rapporten.

 

Sofari udsættes til september

Sofari er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor nogle af Frilands økologiske landmænd inviterer interesserede danskere inden for på gården. Ligesom i 2020 er COVID-19 dog stadig et benspænd, og derfor har man valgt at udskyde Sofari 2021 til den 5. september. Det oplyses i FrilandNYT.

Udsætningen af Sofari betyder også, at man som Friland-landmand stadig har mulighed for at melde sig som vært. Der er nemlig stadig brug for flere værter til arrangementet den 5. september, og ifølge næstformand i Friland Nicolaj Pedersen, så er det bare med at melde sig til.

- At være vært til Sofari er altid en fantastisk dag og oplevelse for alle parter. Gæsterne er typisk nysgerrige børnefamilier, som bare gerne vil have en god og hyggelig dag, hvor de samtidig kan blive lidt klogere på, hvordan man driver et økologisk landbrug. Udover en god oplevelse og særligt at vise børnene, hvordan det hele fungerer, så er Sofari også en unik mulighed for os landmænd i Friland at tale med forbrugerne og være åbne for omverdenen. Så selvom der naturligvis er lidt arbejde i at være vært, så kan jeg kun anbefale det, fordi det altid er det hele værd – og lidt mere til, udtaler Nicolaj Pedersen blandt andet i nyhedsbrevet.

 

Rådgiver: Undgå at medarbejderen betaler for meget i skat

Hvis man har udenlandske medarbejdere, er det en god idé at hjælpe dem med årsopgørelsen for 2020. Det oplyser løn- og HR-rådgiver Lisbeth Frederiksen fra Velas i en meddelelse.

Lige nu er det tid til at få tastet rettelser i årsopgørelsen for 2020, og her er der nemlig nogle fradrag, som ikke overføres automatisk fra forskudsopgørelsen til årsopgørelsen, for eksempel befordringsfradrag. Derudover er det en god ide at få tjekket om eventuelt rejsefradrag og studerendefradrag er overført fra forskudsopgørelsen og om tallene er korrekte, påpeger rådgiveren.

- Hvis de udenlandske medarbejdere har en restskat og ikke indsætter eventuelle rettelser, som kan formindske eller helt fjerne restskatten, vil restskatten blive overført til indkomståret 2022 og afdraget i det år ved at medarbejderens trækprocent er højere eller månedsfradraget lavere, lyder det fra Lisbeth Frederiksen, der påpeger, at det er ærgerligt at betale skat, som man ikke er pligtig til.

- Har din udenlandske medarbejder ikke lavet sin årsopgørelse for flere år bagud i tiden, så fortvivl ikke. Det er altid muligt at rette sin årsopgørelse tre år bagud. Fristen for at rette årsopgørelsen for 2017 er 3. maj 2021, årsopgørelsen for 2018 er 2. maj 2022 og så fremdeles, forklarer rådgiveren fra Velas, der gerne hjælper de udenlandske medarbejder, hvis der er behov for hjælp til at få styr på skatten.

Svin