Fortsætter kampen for pattegriseoverlevelse
VKST har afsluttet deres seneste PattegriseLiv-projekt. Nu er rådgivningsvirksomheden på jagt efter nye besætninger, der vil være med til at kæmpe for at øge overlevelsesgraden for pattegrise i de danske besætninger.

Øget vægt ved fravænning og bedre pattegriseoverlevelse giver smil på læberne, også hos Betinna Green Kanstrup, VKST. Foto: VKST
Øget overlevelse blandt pattegrise er i dagligt fokus i den danske svinesektor. Rent økonomisk og arbejdsmiljømæssigt er der stor vinding for den enkelte svineproducent i at øge overlevelsen hos pattegrisene i farestalden. Derfor er det en god ide at tilmelde sig PattegriseLiv.
-Det giver en unik mulighed for at arbejde intensivt med bundlinjen, hvor fokus vil være på farestalden om en højere overlevelse og i sidste ende at få flere grise til salg og få marginalgrisen med, siger svinekonsulent i VKST Betinna Green Kanstrup.
Kommer hele vejen rundt i stalden
De tre første omgange af PattegriseLiv er gået godt, og de medvirkende besætninger på landsplan har oplevet positiv fremgang i pattegriseoverlevelsen. Der er indført nye rutiner, foderændringer og nye prioriteringer.
-Ambitionerne er store, og det samme gælder udbyttet. Vi arbejder primært med knowhow og helt konkrete løsningsforslag, der er blevet implementeret direkte i den enkelte besætning, siger Betinna Green Kanstrup og uddyber:
-Vi trækker på alle specialrådgivere, der er nødvendige for, at det lykkes i den enkelte besætning, så vi er sikre på at komme hele vejen rundt og kigger på både rutiner, management, foder, varme, ammesostrategi og meget mere.
Øgede vægten og antallet af smågrise pr. fravænning
Tolik og Sergii fra Næsgaard svineproduktion har været med i den seneste omgang PattegriseLiv, der sluttede i juni måned. Og de har været glade for resultaterne.
- Projektet er slut nu, og vi har oplevet gode resultater med fravænningen. Vi øgede både vægten og antallet af smågrise pr. fravænning. Vægten steg 0,5-1.0 kg, siger Tolik, der er driftsleder ved Næsgaard.
Fra 1. januar 2020 til 30. april 2021 er de gået fra 11,3 fravænnede grise pr. fravænning til 12,9 fravænnede grise, og fravænningsvægten er i samme periode steget fra 5,87 kg i gennemsnit til 6,40 kg i gennemsnit.
Fokus på fravænnede grise pr. kuld
Og Næsgaard er ikke de eneste, der har oplevet de positive resultater. Gennem de seneste tre omgange med PattegriseLIV er erfaringerne meget tydelige.
En af erfaringerne, som svinerådgiverne i VKST har taget med videre, er, at der blandt andet skal være mere fokus på fravænnede grise pr. kuld i stedet for egen fravænning.
-Jagten på højere egen fravænning kan hurtigt betyde højere dødelighed. Men værdien i at gå fra 12-13 grise i egen fravænning kræver et længere regnestykke og mange parametre, der tages med i regnestykket. Til gengæld kan de fleste regne ud, hvad fravænnede grise pr. kuld er værd, siger svinerådgiver Keld Sommer fra VKST.