Gulvvarme i klimapavilloner hæver sundheden

Danbox Agro har udstyret klimapavillonerne med gulvvarme. Erfaringerne viser, at tiltaget hæver grisenes vækst, trivsel og sundhed til et helt nyt niveau.

Vejen til at få etableret en topmoderne svineproduktion med optimale betingelser for grisenes vækst, trivsel og sundhed er nu blevet væsentlig kortere for mange danske landmænd, meddeler Danbox Agro i en pressemeddelelse.

Virksomheden i Langå oplyser, at de nu har udstyret de kendte klimapavilloner med gulvvarme, så de nu i enhver henseende kan give grisene de bedst tænkelige vækst- og trivselsbetingelser.

Klimapavillonerne er mobile færdigindrettede svinestalde, der kan produceres og leveres som totalløsninger på under 12 uger. Det er også muligt at lease staldene.

Positive erfaringer

Ifølge Danbox Agro har gulvvarmen vist sig at have en overraskende stor positiv effekt på grisenes samlede trivsel.

Virksomheden beretter, at den præcise isolerede virkning af gulvvarmen er endnu ikke undersøgt videnskabeligt, men alle foreløbige erfaringer og udsagn fra berørte svineproducenter peger i retning af, at grisene kan flyttes fra smågrisestalden 1-2 uger tidligere end normalt, og at dødeligheden er faldet betydeligt.

Ifølge producenten skyldes den forbedrede trivsel en kombination af flere afgørende faktorer: Pavillonerne er højisolerede; der er gulvvarme; der er præcis temperatur- styring; der er effektiv ventilation; der er styring af luftfugtigheden; der er anvendt genbrugsplast og rustfrit stål overalt; alt er indrettet med det mest moderne og funktionelle inventar; og der er ingen træk eller andre forstyrrende elementer i stalden.

Alle disse forhold betyder tilsammen, at grisene opholder sig i et roligt, sundt, rent og behageligt miljø, hvor alle stress-faktorer er elimineret, og hvor hygiejnen er i top, og smittetrykket er lavt. Grisene får derfor de helt optimale rammer for vækst, trivsel og sundhed. Og medarbejderne får et godt og behageligt arbejdsmiljø.

En nøglefærdig stald

Pavillonerne er nøglefærdige svinestalde, der leveres skræddersyede og færdigindrettede fra fabrik og blot skal placeres på punktfundamenter og tilsluttes el, vand og gylleafløb. De er derfor også flytbare.

Danbox Agro, der i mere end 25 år har produceret klimastalde til svinesektoren, peger derfor på løsningen, som en meget hurtig, fleksibel og økonomisk fordelagtig måde at forøge produktionskapaciteten.

De nyeste klimapavilloner måler op til 4,5 x 20 meter og har, ifølge producenten, en levetid på minimum 25 år.

Pavillonerne fra Danbox Agro er opbygget af robuste materialer og optimeret til et sundt indeklima. Bunden består eksempelvis af et kraftigt coated glasfiberkar til opsamling af gylle, og der er lagt en plastplade som fugtspærre under bunden. Oven på gyllekummen er der monteret plastriste, og væggene er i lysegrå laminat, der er let at rengøre.

Læs også