Danske svineproducenter viser, at man kan gøre det på en bedre måde end i USA, når det kommer til antibiotika, lyder det i stor artikel i New York Times. Artiklen har været undervejs i over et år, fortæller Søren Søndergaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.
En artikel i den verdenskendte amerikanske avis New York Times fremhæver Danmark som foregangsland, når det kommer til antibiotikaforbruget i svineproduktionen.
I artiklen lyder det, at de amerikanske svineproducenter bruger syv gange så meget antibiotika i forhold til de danske svineproducenter, hvilket problematiseres, da resistens over for medicin på verdensplan koster 700.000 menneskeliv om året. 35.000 af dem i USA.
I artiklen optræder svineproducenterne Søren Søndergaard fra Billund og Michael Nielsen fra Hillerød. Førstnævnte også er næstformand i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion. Næstformanden fremviser sin produktion over for det amerikanske medier.
- De fleste af os har børn. Vi vil gerne efterlade dem en verden, hvor antibiotika stadig virker, siger Søren Søndergaard til New York Times i artiklen.
I artiklen bliver den danske »gult-kort-ordning« også forklaret, og det bliver fremhævet positivt, at kun 30 ud af 3.100 svinebesætninger i 2018 fik gult kort af myndighederne for at have et for højt forbrug af antibiotika. Kun en håndfuld landmænd har fået mere end et gult kort siden ordningen blev indført i 2010, lyder det også i artiklen, som også Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut medvirker.
Artiklen blev lagt på New York Times i weekenden og siden søndag har den også spredt sig i vidt omfang på sociale medier i Danmark.
De ville slutte med et land, hvor det er lykkes
Fra Søren Søndergaard lyder det, at han er meget tilfreds med resultatet af artiklen, som er en del af en større artikelserie, som New York Times har lavet om problemerne med medicinresistens på verdensplan.
- Husdyrproduktionen har jo globalt set en kæmpe opgave i at få reduceret sit antibiotikaforbrug, hvis vi stadig skal have anvendelige antibiotika i fremtiden. Her har de (New York Times, red.) fået øje på Danmark i den proces. Og de ville gerne slutte af med et land, hvor det er lykkedes med at have en stor husdyrproduktion med et lavt antibiotikaforbrug, siger Søren Søndergaard.
Han fortæller, at det har været en særlig oplevelse at arbejde med det amerikanske medie, som har helt anderledes ressourcer til rådighed end hvad den ellers medievante landmand fra Billund er vant til herhjemmefra. Han fortæller, at besøget fra journalisten fra New York Times fandt sted i efteråret sidste år.
- De er meget, meget grundige og perfektionistiske. Det er imponerende hvor mange ressourcer, der er blevet brugt til at producere den historie, siger han og forklarer, at journalisten var i landet i flere dage sidste år.
Til billederne som følger med artiklen, blev der også fløjet en fotograf ind en måned efter interviewet var foretaget.
- Han startede med at spørge hvor mange dage, jeg kunne sætte af til det billede. Men jeg havde ikke så mange dage, så vi fik det klaret på en formiddag, siger Søren Søndergaard.
Fortæller bare hvad vi gør
Han forklarer, at det er New York Times egen beslutning at vende kritikken mod de amerikanske svineproducenter for at, at de bruger for meget antibiotika. Han har ikke selv talt negativt om sine amerikanske kolleger, understreger han.
- Herhjemme der håber jeg, at den her artikel kan vise, at der faktisk er nogle store medier ude i verden, som er interesseret i at fortælle, at vi gør det rigtig godt. Det kunne måske godt starte en debat om, at det ikke er så slemt, som vi landmænd i hvert fald nogle gange oplever det, når vi hører debatten.
- Og jeg har ikke på noget tidspunkt i mit samarbejde med New York Times talt skidt om amerikanerne. Jeg har bare fortalt, hvordan vi gør herhjemme, og hvor dygtige de danske svineproducenter er, siger Søren Søndergaard.
Også Fødevarestyrelsens direktør Esben Egede Rasmussen har delt artiklen fra NY Times: