bannerPos

Nye metoder i avlsarbejdet

I løbet af sommeren vil Seges Svineproduktion indføre en forbedret metode til at evaluere dyrenes arvelige anlæg for styrke og dermed sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Redaktionen

20-06-2019 09:17
Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

I dag bliver avlskandidaterne i DanBreds avlsprogram styrkebedømt ved afslutningen af hjemmeafprøvningen i alle avlsbesætningerne. Det samme sker som led i stationsafprøvningen på Bøgildgård. På årsbasis bliver mellem 90.000 og 100.000 avlsdyr styrkebedømt af avlsteknikerne.

Grisens styrke bruges som indikator for grisens holdbarhed gennem produktionssystemet, hvor korrekt benstilling, ben- og klovsundhed samt bevægelse er vigtige elementer i grisens funktion og dermed holdbarhed. Dette gælder således både for slagtesvinet, polten og soen.

Hidtil har man anvendt en helhedsscore til at vurdere, hvilke dyr der er bedst styrkemæssigt. Men avlsteknikerne giver også altid styrkebedømmelser for underkategorierne forpart, bagpart og ryg, og det har nu vist sig, at en ny metode kan sikre en endnu bedre udnyttelse af alle informationerne om grisens styrke.

- Den forbedrede styrkeegenskab er bedre til at skelne mellem dyrene, og dermed vil de stærkeste grise lettere og mere sikkert kunne udvælges som forældre til de næste generationer i avlsprogrammet. Vi har nemlig set, at den nydefinerede styrkeegenskab, hvor informationerne fra underkategorierne kombineres med helhedsscoren af grisen, har den maksimale genetiske varians og dermed en højere arvelighed sammenlignet med helhedsscoren alene, siger Birgitte Ask, som er chefforsker i Avl & Genetik, Seges Svineproduktion.

God styrke – lang holdbarhed

Styrke har siden 1995 indgået som en egenskab i avlsmålet for soracerne DanBred Yorkshire og DanBred Landrace, samt for orneracen DanBred Duroc. En god styrke hos grisen mindsker udsættelsen af dyr på grund af ben- og rygproblemer og sikrer bedre dyrevelfærd hos grisen, men også en højere indtjening hos landmanden.

Med den nye metode forøges arveligheden og prædiktionsevnen med 10 procent i forhold til den tidligere styrkeegenskab, så arveligheden – det vil sige, den del af forskellene mellem dyr, der skyldes gener og ikke miljø – nu er på op til 22 procent.

Ifølge Seges Svineproduktion, vil den forbedrede metode til at evaluere dyrenes arvelige anlæg for styrke ikke ændre på egenskaben i avlsmålet, men giver blot en forbedret udnyttelse af den eksisterende genetiske variation i avlsdyrene.

Metoden forventes at blive implementeret i sommeren 2019 og forventes at resultere i en øget avlsfremgang for styrke på 2 til 5 procent.

cab

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next