Skærpet fokus på transportegnethed fører også til skærpet fokus på øresår. Det giver udfordringer for både producenter, transportører og dyrlæger. Den præcise årsag til øresår kendes ikke.
- Øresår er blevet et problem, der fylder meget.
Efter stramningen af reglerne for transportegnethed oplever dyrlæge Christian Christoffersen fra LVK i stigende grad, hvordan flere producenter og transportører står i et dilemma, når det handler om grise med øresår.
Producenterne vurderer, at problemet med øresår er blevet større, men ifølge Christian Christoffersen bunder det nok mere i den øgede fokus efter embedsdyrlægernes skærpede kontrol med transportegnethed.
- Problemet er blevet et politisk varmt emne, der både koster aflivninger, tid, penge og velfærd i de ramte besætninger.
Hvad er øresår?
- Lokal dermatitis (eksem)
- Lokaliseret til ørerand eller ørets spids
- Varierende klinisk udtryk:
- Rødme
- Skorpe
- Hævelse
- Nekrose
- Vævstab
Kilde: LVK
Årsagen er uvis
LVK Svinedyrlægerne i Nordjylland har for alvor valgt at tage fat på øresårsproblematikken, og for nogle uger siden inviterede de producenter og deres ansatte til kundemøde under emnet »Stop Øresår«.
- På trods af blot en uges varsel forud for mødet valgte 61 svineproducenter at deltage i mødet, hvor Svend Haugegård, Laboratorieum for Svinesygdomme, Niels Vinderslev, N. V. Randers A/S, samt dyrlæge Kristian D. Krogh, LVK, også bidrog med indlæg om problematikken.
For ifølge Christian Christoffersen så er det store dilemma, at årsagen til øresår ikke kendes med sikkerhed.
- Som udgangspunkt er der to teorier. Enten kommer det udefra, hvor det starter med rifter, der går over i infektion med bakterier. Blandt andet er den bakterie, der oftest nævnes som årsag til øresår, den samme, som giver sodeksem, Staphylococcus hyicus. En anden teori er, at det starter indefra som en infektion, måske som følge af e-coli eller toksiner, forklarer dyrlægen.Selv er dyrlægen dog af den overbevisning, at der er tale om et multifaktuelt problem, der både kan omfatte miljø, foder og pasning, sat bakterier og virus.
Transportegnet med øreskader
Seges Svineproduktion har udarbejdet en vejledning for øreskader i forbindelse med transport
Grisen er transportegnet:
- Grisen er trivelig, går normalt og har normalt huld
- Grisen har normal hovedholdning, og øret dækker ikke for øjet
- Øresåret er helet op, eller øret har små, overfladiske sår i huden med en tør skorpe
- Der er ingen betændelse i øret (ingen varme, rødme og smerte)
Grisen kan transporteres under særlige hensyn i Danmark:
- Grisen er trivelig, går normalt og har normalt huld
- Grisen kan have påvirket hovedholdning, og øret kan dække for øjet
- Øresåret er ikke helet op, og der er sårdannelser. (Såret er ikke alvorligt, og såret dækker kun mindre dele af øret)
- Der er ingen betændelse i øret (ingen varme, rødme og smerte)
Grisen er ikke transportegnet:
- Grisen er enten utrivelig, mager eller dårligt gående
- Øresåret er alvorligt og ikke helet op, f.eks. et stort og/eller dybt sår eller dødt sort væv
- Grisen har et blodøre
- Der er betændelse i øret (øret er varmt, ømt, rødt og/eller hævet)
Kilde: Seges Svineproduktion
Staldskole
LVK følger kundemødet op med en staldskole, hvor flere producenter blev tilmeldt samme aften.
- Med staldskolen samler vi besætninger med øresårsproblemer i grupper af fire-seks besætninger og arbejder teorierne igennem, forklarer Christian Christoffersen.
Gruppens deltagere besøger hinanden sammen med en LVK-dyrlæge, hvor besætningens øresårs-historik, undersøgelser og laboratoriedata gennemgås. Desuden gennemgås sygdomme og vaccinationsstrategi samt belægningsgraden, fodringsstrategi og staldenes temperatur og fugt.
- Jeg tror også, at vi er nødt til at kigge nærmere på betydningen af ventilation og et eventuelt uhensigtsmæssigt nærmiljø. Hos hunde hedder en lignende hudlidelse hot spot, og den hudirritation optræder ved fugt og varme, påpeger dyrlægen.
Ifølge Christian Christoffersen så ligger det i hvert fald fast, at det er en problematik, der nu undersøges nærmere.
- Nogle producenter fortalte på mødet, at de løser problemet med mineraler, andre ser effekt af gulvfodring og kan måske minimere det med rode-beskæftigelses materiale. Vi skal i hvert fald se på, hvordan vi håndterer og behandler et øresår bedst muligt, så det heles hurtigt.
cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65