Det er vigtigt at have lagt en plan for, hvordan man skal handle den dag, svinepesten måske rammer Danmark eller et af nabolandene.
Lige nu er den årsag til, at svinepriserne i Danmark er højere end de sidste i hvert fald ti år.
Men kommer sygdommen til de danske svinebesætninger, kan økonomien lynhurtigt se anderledes ud. Og senest har de polske myndigheder konstateret svinepest kun 80 kilometer fra den tyske grænse.
Kommer svinepesten til Tyskland eller helt ind over den danske grænse, vil de danske smågriseproducenter få et alvorligt problem, for de vil ikke kunne komme af med deres smågrise, som de plejer. Det gælder både, hvis Danmark selv får sygdommen, men også hvis nabolandene får den.
Slagtesvineproducenter vil på den korte bane måske kunne profitere af, at Tyskland falder, men de vil blive voldsomt ramt, hvis Danmark falder.
- Det er ekstremt vigtigt, at man har gennemtænkt og beskrevet, hvad man gør, den dag svinepesten rammer os eller Tyskland. Og det er endnu mere vigtigt, at ens kreditorer er med på planen også, siger svinerådgiver Anders Christensen, SvineXperten.
Svineproducenten kan derfor med fordel tage både svinerådgiver, økonomikonsulent og bank med på råd, når strategien for en eventuel svinepest-krise skal lægges, råder han.
Sanering er en mulighed for soholdere
Han råder til, at soholderne forbereder sig på, om de vil lukke deres besætninger ned, hvis Danmark, Tyskland eller begge lande bliver ramt at svinepest. Og hvordan de vil gøre det.
- Man kan lægge et budget for, hvad det koster at sanere, og se det sat op overfor, hvor skidt det vil være at fortsætte produktionen, siger Anders Christensen.
Risikovurdering af bedriften
Soholderne bør også vurdere, om deres produktion kan sikres mod afrikansk svinepest, hvis sygdommen bliver en permanent tilstand i miljøet i Danmark.
- Østeuropæiske svineproducenter gør det i dag i langt højere grad, end vi gør i Danmark, siger Anders Christesen.
Ejendommen kan være meget udsat for smitte, hvis produktionen ligger tæt på naboer eller andre primære smittekilder. Den kan også være svær at holde sygdomsfri, hvis den består af sammenbygninger, knopskydninger og lignende.
- Hvis ejendommen er meget udsat for smitte, kan det være, at man ikke skal investere alt for meget i den, men vælge en nedslidningsstrategi. Ligger gården derimod sådan, at den kunne gå fri af smitten, så kan man justere de risici, man finder på ejendommens smittebeskyttelse og for eksempel reducere sine saneringsomkostninger ved at investere i en multisite-konstruktion eller i yderligere teknologi, der kan sikre den mod smitte, siger Anders Christensen.
Slagtesvineproducenter skal have alt ind – alt ud
Slagtesvineproducenterne bør, ifølge Anders Christensen, ændre deres griseomsætning, så de kører efter princippet alt ind – alt ud.
- Det er den billigste måde at sanere en slagtesvineproduktion på, siger han.
Han råder desuden slagtesvineproducenterne til at slå et slag overfor deres leverandører for, at de tager smittebeskyttelsen yderst alvorligt.
- Opfodr dem til at være strikse med desinfektionszoner, helt undgå at de ansatte har egen mad med og så videre, siger rådgiveren.
- Direkte smittesikring af slagtesvineproduktion med teknologi vil ofte være dyrt og vil derfor kun være interessant for integrerede produktioner, hvor beskyttelsen af slagtesvinene er en forudsætning for, at soholdet ikke smittes, siger Anders Christensen.
teba