Svært at få mødre tilbage på staldgangen
Tiden under og efter barslen kan nemt håndteres med en åben snak om ønsker fra både medarbejderens og landmandens side, fortæller svinekonsulent hos Velas.

Anders Peter Andersen, svinekonsulent hos Velas (det tidligere LMO, red.), har bidt mærke i, at det kan være svært for svineproducenter at få nybagte mødre tilbage på staldgangen efter endt barsel.
Gennem de sidste ti år har Anders Peter Andersen, svinekonsulent hos Velas (det tidligere LMO, red.), bidt mærke i, at det kan være svært for svineproducenter at få nybagte mødre tilbage på staldgangen efter endt barsel.
Og det er et stort problem, som betyder tab af både kompetente medarbejdere samt vigtig viden – faktorer, som samlet set sænker kvaliteten af den danske svineproduktion, mener han.
- Der er ingen tvivl om, at vi mangler branddygtige svinemedarbejdere i Danmark, og gang på gang ser jeg, at vi mister en enormt stærk arbejdsressource i form af, at kvinder fra tid til anden finder noget andet at lave efter barselsperioden. Det gør de, fordi de ikke kan forene arbejdslivet med familielivet, og derfor skal vi blive langt bedre til at planlægge både barslen og tiden efter – ellers risikerer vi at tabe en fagligt stærk gruppe medarbejdere på gulvet, siger Anders Peter Andersen.
Han hører ofte, at kvinderne træder ud af erhvervet, fordi de kan have svært ved at få børnepasning, vuggestue og eventuelle sygedage til at passe med et fuldtidsarbejde i stalden, hvor man typisk møder ind klokken syv om morgenen og kan have både lange dage og weekendarbejde.
- Løsningen er egentlig ganske simpel. Først og fremmest handler det om, at landmanden skal tage snakken med medarbejderen, lige så snart barslen bliver offentliggjort - hvad gør vi før barslen, hvad gør vi, mens du er væk, og hvordan skal vi tilrettelægge din hverdag, så vi gør det attraktivt for dig at komme tilbage, siger han.
Og får man planlagt det rigtigt, vinder landmanden en dygtig medarbejder, som er stabil og særdeles loyal.