- Alle har et ansvar for at handle, så ikke alle bliver syge hurtigere, end sygehusvæsenet kan følge med.

Ordene kommer fra chefdyrlæge Claus Heisel, LVK, på en dag, hvor coronavirus for alvor har nået Danmark og har angrebet mediebilledet, imens storm og hagl rusker i dyrlægens bil.

- Vi har også kontaktet Fødevarestyrelsen og spurgt til, hvordan vi som besætningsdyrlæger skal håndtere situationen. Vi er kommet frem til, at alt foreløbigt kører videre ude i besætningerne under almindelige fornuftige forholdsregler, forklarer chefdyrlægen.

Det betyder, at LVK fortsætter deres besætningsbesøg som hidtil, men at man ikke er samlet for mange ad gangen, holder en fornuftig afstand til andre og aflyser alle »ikke-nødvendige« møder.

Lille risiko

Meldingerne lyder foreløbigt, at der slagtes uforandret, og at det fortsat er muligt at eksportere.

- Ellers vil vi også løbe ind i nogle alvorlige dyrevelfærdsmæssige problemer, påpeger Claus Heisel.

Han har endnu ikke kendskab til besætninger med smittede ansatte, men dyrlægen vurderer heller ikke, at det er besætningerne, der er det farligste sted at arbejde.

- Selvom der på nogle bedrifter er mange ansatte, så arbejder de alligevel ikke så mange og så tæt sammen, at risikoen er stor som i så mange andre virksomheder. Det handler måske mest om, at man lige tænker sig lidt ekstra om, når man sidder ved frokostbordet, og måske er færre sammen i pausen.

- Det hele handler om almindelig sund fornuft, understreger dyrlægen, der heller ikke er bekendt med nogen risiko i forhold til, at coronavirus kan overføres fra mennesker til grise.

- Mig bekendt kan denne type coronavirus ikke overføres til grisene. Det har jeg intet hørt eller set noget om – heller ikke fra mine kontakter ude i Kina, påpeger Claus Heisel, der tilføjer, at der findes coronavirus hos grise, men at der her er tale om andre typer.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65