Foder til problemfri fravænning og høj tilvækst

Jeppe Sørensen har siden bedriftens start i 2017 fodret smågrisene med Primefeed fra før og efter fravænning. Og selvom han har prøvet alternativer, er han altid vendt tilbage til foderkonceptet.

Egentlig havde svineproducent Jeppe Sørensen, der driver Egegaard i Haurum ved Hammel med en besætning på 920 årssøer samt en produktion af 5.000 7-kilos grise og 28.000 30- kilos grise, forestillet sig at være hjemmeblander før sin opstart i 2017.

Uden egen planteavl gav det rent økonomisk ikke meget mening med eget mølleri, og det blev derfor til indkøb af færdigfoder til besætningen. Herunder søgte han efter et smågrisefoder, der kunne give en stærk gris med høj tilvækst.

- Vi har siden vores opstart haft en strategi om at producere en god, stærk gris på 30 kg, til billig penge. Fokus har været at skabe en meget nem fravænning, og derfor har hovedfokus ligget før fravænning. Vi kører 10-11 dages fravænning og 35 dages diegivning, så det er nogle stærke grise, der allerede før fravænning, har fået en del Primefeed foder. Derfor får vi nogle meget stærke grise ved fravænning, så vi bruger meget lidt tid i klimastalden efter fravænning, siger Jeppe Sørensen, og fortsætter:

- Efter PrimeMidi i farestalden de første uger, begynder de at få PrimeMidi Safe ca. en uge før fravænning. Når grisene er 9 kg. Skiftes de over på StartGris Plus. Det fungerer supergodt, og passer bare ind i min foderstrategi. Jeg har af og til prøvet smågriseblandinger fra andre producenter, men grisene vil altså bare helst spise Primefeed, så de vokser meget bedre, udtaler svineproducenten i en pressemeddelelse fra DLG.

Høj tilvækst – også uden zink

Sidste år skiftede Jeppe Sørensen til at bruge zinkfrit foder så de er klar til, at dette ikke længere er lovligt. Og skiftet er foretaget uden ændringer i produktivitet og sundhed.

- Vi har længe ligget på en høj daglig tilvækst over 500 gram, og den fastholdt vi også efter skiftet til zinkfrit foder sidste år, med et foderforbrug på ca. 1,64 FE, så vi har en ret god foderudnyttelse. Vi har nu kørt med zinkfrit foder i et år, og vi har stadig ikke oplevet diarré eller flokmedicineret grisene, så det har været en stor succes. Grisene har måske været en anelse mere uens, men det er bestemt inden for et acceptabelt niveau, siger Jeppe Sørensen.

cab

Egegaard

● Beliggende i Haurum ved Hammel

● Ejet af Jeppe Sørensen

● 920 årssøer

● Produktion af 28.000 30 kilos grise og 5.000 7 kilos grise

● 11 hektar planteavl

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også