Midlertidig differentieret afregning hos Danish Crown

Som en konsekvens af udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland får Danish Crown i øjeblikket flere grise til slagtning, end den normale kapacitet kan håndtere. Slagteriet oplyser derfor, at der nu indføres et fradrag i afregningen for leverandører med stor vækst i leverancerne af grise.

Siden udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland har antallet af tilmeldte grise til slagtning været stigende og unormalt højt. Det har lagt et betydeligt pres på Danish Crowns slagterier, og derfor har Danish Crown besluttet at indføre kvoter, der opdeler andelshavernes leverancer i A- og B-grise, så B-grise med virkning fra mandag den 30. november afregnes med et fradrag på 142 kroner pr. gris. Fradraget er variabelt og vil som udgangspunkt blive fastsat en gang om måneden. Det oplyste slagteriet i en meddelelse fredag.

- Hensigten med kvoterne er, at de stabile leverandører fortsat kan få deres grise slagtet planmæssigt. Samtidig vil vi gerne undgå, at der produceres grise i Danmark, der ikke er kapacitet til på slagterierne, siger Erik Bredholt, der er formand for Danish Crown.

Udvider kapaciteten

For at kunne slagte de mange ekstra grise er Danish Crown lige nu ved at udvide kapaciteten på slagterierne og forventer at have ansat over 400 nye medarbejdere inden nytår. Senest er det blevet besluttet at etablere et aftenhold på slagteriet i Ringsted, så der kan slagtes op til 14.000 ekstra grise om ugen på Sjælland.

At der er behov for at lave en differentieret afregning, skyldes først og fremmest den grænse, der ligger i Danish Crowns muligheder for at eksportere til lande udenfor EU.

Eksportkapaciteten ud af EU styres hovedsageligt af to faktorer. Det er pakkekapaciteten på slagterierne og indfrysnings- og lagerkapaciteten på frysehusene. Kapaciteten har igennem en lang periode været udnyttet fuldt ud, så derfor skal en meget stor del af de ekstra grise, som Danish Crown nu får til slagtning, sælges fersk indenfor EU.

I EU er priserne på de fleste produkter væsentligt lavere end ved eksport til markeder udenfor EU. Det skyldes, at det europæiske marked i forvejen skal absorbere de 600.000 tons kød, som Tyskland er afskåret fra at eksportere ud af EU efter udbruddet af afrikansk svinepest.

Ekstrem situation

- Der skal ikke herske tvivl om, at det er en ekstrem situation vi står i. I EU er priserne lave efter udbruddet af ASF i Tyskland, fordi markedet er overforsynet med grisekød. I Kina og store dele af Asien er man også ramt af ASF, men det betyder omvendt, at priserne er attraktive, fordi markederne i Asien er underforsynede, så derfor er der en stor forskel på, hvad de ekstra grise, vi får til slagtning, kan sælges for, siger Erik Bredholt endvidere i meddelelsen.

Hver andelshaver får som udgangspunkt en kvote til levering af A-grise svarende til den enkelte andelshavers leverance af grise i det af de to seneste regnskabsår, hvor andelshaveren har leveret flest grise, plus fire procent.

- Det kan lyde mærkeligt, at vi indfører et fradrag for stor vækst i leverancerne, når vi igennem mange år har arbejdet for at få flere grise til slagtning. For vi vil faktisk gerne have flere grise til slagtning på lang sigt og i en hverdag uden ekstraordinære kapacitetspåvirkninger. Derfor kan fortsættende og fremtidige andelshavere, der bygger nye stalde til slagtegrise - og dermed investerer i at sikre dansk produktion af slagtegrise og danske arbejdspladser på den lange bane - få udvidet deres kvote af A-grise, siger Erik Bredholt.

Læs om udregning af kvoten til levering af A-grise på danishcrown.com. Danish Crowns andelshavere skulle i løbet af fredag have modtaget en e-mail med udregningen af deres kvote.

cab

 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også