bannerPos

Sommer i farestalden kan give varmestress

Solen varmer lige udenfor staldvinduerne, og det presser søerne i farestaldene. Dyrlæge Kristian Havn har ved sommerens begyndelse lagt en tjekliste på Porcus’ hjemmeside med gode råd til forebyggelsen af varmestress. Listen kan i disse dage være aktuel at følge igen. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
06-08-2020 07:00
Når det danske sommervejr som i disse dage viser sig fra den varmere side, kan det give udfordringer i staldene. Der er dog en række tiltag, der kan forebygge decideret varmestress hos søerne.

DMI varsler i nogle dele af landet hedebølge i de kommende dage. Det er derfor højaktuelt at se den tjekliste igennem, som dyrlæge Kristian Havn fra Porcus Svinefagdyrlæger lagde på Porcus’ hjemmeside i starten af sommeren.

Sommervarmen kan nemlig give varmestress, der påvirker foderoptagelsen hos søerne, som så producerer mindre mælk.

Ifølge Kristian Havn kan det giver højere dødelighed i farestalden og lavere fravænningsvægt.

- Ofte taber søerne sig på grund af lavere foderoptag, hvilket påvirker deres huld og næste reproduktionscyklus negativt. Derudover medvirker varmestress til forlængede faringer, som giver dårligere velfærd hos søerne og et øget antal dødfødte pattegrise.

Vand og foder

Kristian Havn nævner derfor en række punkter, man bør følge op på.

- Sørg for nem og hurtig adgang til vand for søerne. En vandventil skal give mindst fire liter vand pr. min. En diegivende so drikker 35-50 liter vand pr. dag, påpeger dyrlægen, der opfordrer til at tjekke med en kraftig plasticpose, om ventilen giver 1 liter vand pr. 15 sek.

Kristian Havn opfordrer også til, at man overvejer fodertilskud til soen, da det øger appetitten og dermed pattegrisenes vægt. Ligeledes anbefales det, at fodringstidspunktet flyttes fra den varmeste tid på døgnet. Det vil sige, at man undgår fodring fra kl.11.00-21.00.

Ventilation og overbrusning

Efterse ventilationssystemerne. Se om der er fri adgang for luftindtag i ventiler og udhæng, og at der ikke er skidt og belægninger i skorstene. Dette kan nedsætte ventilationskapaciteten med op til 10-15 procent.

Dyrlægen anbefaler også, at køling og overbrusning efterses, og at man sørger for at have ekstra rengjorte dyser klar. Når kølingen kører meget, kalker dyserne hurtigt til.

Og kører kølingen længe nok til at søerne faktisk bliver kølet?

- 1-2 minutter hver time er ikke nok på de varme dage, lyder det fra Kristian Havn, der opfordrer til at bruge en højtryksrenser med turbodyse og blæse forstøvet vand ud i rummet, når intet andet virker.

For det man IKKE må gøre, det er at afmontere vinduerne!

Det udligner undertryk i ventilationen og giver god luft til de søer, der står tæt på vinduerne, mens resten får det endnu varmere. Om natten risikerer du til gengæld træk fra de tomme vinduesrammer.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

Pas på søerne i varmen

Seges Svineproduktion har lavet to vejledninger og en række videoer med fokus på øget temperatur i stalden - og hvad du kan gøre, så der er den rette temperatur for søerne i fare- og drægtighedsstalden.

Find vejledninger og videoer på temasiden: SOLIV 2.0 via svineproduktion.dk.

Kilde: svineproduktion.dk

Soens signaler når det er varmt

Grise kan ikke svede gennem huden, og har kun svedkirtler på trynen.

• For at nedkøle sig vil soen forsøge at øge kontakten med underlaget ved at lægge sig i udstrakt sideleje

• Soen vil forsøge at søle, så fordampningen fra kroppens overflade nedkøler den

• Soen vil øge åndedrætsfrekvensen, hvilket er en energikrævende proces og dermed en betydelig »omkostning« for dyret

• I meget varme perioder kan soen skifte døgnrytme, så den er aktiv om natten i stedet for om dagen

Kilde: svineproduktion.dk


Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next