Nyt fodringskoncept lover blid indflyvning til zinkfri fravænning

Et fodringskoncept fra hollandske Provimi lover danske landmænd problemfri fravænning uden høje doser zink.

Der er snart ikke den foderleverandør med respekt for sig selv, som ikke har et bud på et foderkoncept, som de kan anbefale, når høje doser zink til nyfravænnede smågrise bliver fortid pr. 25. juni i år. Et af de firmaer, der har et bud på et koncept til såkaldt zinkfri fravænning, er Provimi, hvis foder forhandles af 3S i Fredericia.

- Provimi har brugt flere år på at udarbejde sit nye fodringskoncept, forklarer Frank Krog fra 3S, hvor målet har været at hjælpe smågriseproducenter med en problemfri fravænning uden høje doser zink og uden at behovet for medicinsk behandling af fravænningsdiarre stikker helt af.

Flere faser

- Dette udviklingsarbejde er sket i tæt samarbejde med landmænd og dyrlæger, forklarer han, og resultatet er konceptet Neopigg Shield, som er et flerfaset fodringskoncept til grise fra prestarter til tre uger efter fravænning.

Ifølge Frank Krogh har Provimis forsøgsresultater vist, at man med dette fodringskoncept formår at opretholde produktiviteten uden brug af høje doser zink og samtidig bevare en god mave-/tarmsundhed.

Fakta om konceptet Neopigg Shield

● er sammensat med fokus på høj fordøjelighed og sammenhæng i råvarevalg

● består af blandinger tilpasset grise fra farestalden til cirka 12 kg

● Indeholder hurtigt fordøjeligt protein: Grisens vækstpotentiale vil blive udnyttet uden at overbelaste tyktarmen med ufordøjet protein

● Mucin-effekt: Opretholder og styrker barrieren i tarmvæggen efter fravænning, når tarmen er mest sårbar

● Immunregulering: Understøtter forebyggelse af inflammation og giver byggestenene til god udvikling af immunsystemet

● Understøtter en sund tarmflora: Stimulerer kolonisering af gavnlige mikrober i tarmen, hvilket reducerer risikoen for ubalance som følge af tilstedeværende patogener

 

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også