I et regnskabsår, der har været præget af vanskelige markedsforhold og geopolitisk uro, har DLF-koncernen leveret inden for målskiven med knap 8,2 milliarder kroner i omsætning og driftsresultat (EBIT) på 433 millioner kroner.
Geopolitiske og markedsmæssige udfordringer.
Det er overskrifterne og forklaringen på regnskabsåret 2023/2024 for den danske frøgigant DLF Seeds, der har oplevet nedgang over hele linjen fra regnskabsåret 2022/2023.
Således lander man en omsætning på knap 8,2 milliarder kroner (8,8 milliarder i 2023) og et driftsresultat (EBIT) på 433 millioner mod 522 millioner året før. Samtidig tog bundlinjen for første gang i mange år et dyk til et tocifret millionbeløb og landede dermed på 91 millioner kroner fra 334 millioner kroner i 2022/2023.
Solidt grundlag
Koncernen ser imidlertid på omsætning og EBIT med tilfredsstillelse, drevet af gode resultater i Europa og Oceanien samt et rekordår for Sydamerika.
- Vi har leveret en god indtjening fra driften, men stigende finansielle omkostninger har slået igennem på vores resultat efter skat. DLF står på et stærkt økonomisk fundament med en god geografisk og forretningsmæssig balance og engagerede medarbejdere verden over. Vores fulde værdikæde i Europa, Nord- og Sydamerika samt Oceanien gør os i stand til at udnytte lokale forretningsmuligheder, og det giver os et solidt grundlag for den videre udvikling, lyder det fra administrerende direktør i DLF, Søren Halbye, i en pressemeddelelse.
Han får opbakning af bestyrelsesformand Christian Høegh-Andersen, der også erklærer sig tilfreds med årets resultater.
Driftsresultat falder med trecifret millionbeløb hos DLF
DLF meddeler i samme ombæring, at man har haft fokus på at udnytte alle salgsmuligheder og tilpasse sin frøproduktion for at genoprette en sund forsyningsbalance.
Sværere at flytte frø
Det afsluttede regnskabsår har været præget af en række geopolitiske forhold, som har påvirket virksomhedens markeder.
Hertil slår bestyrelsesformanden på, at særligt stigende politiske barrierer og handelssanktioner har gjort det sværere at flytte frø over grænserne.
- Specifikt har vi i efteråret 2023 stoppet alt salg af frø fra Danmark og Holland til Rusland som reaktion på den geopolitiske situation. Samtidig har de stigende uroligheder i Mellemøsten skabt logistiske udfordringer, hvilket har resulteret i længere leveringstider og højere fragtrater mellem Kina, Østasien og Europa.
- Vi er langt fra slut med at vækste butikken
Formanden tilføjer, at stigende renter og generelle omkostninger i landbruget har lagt pres på landmændene og dermed påvirket efterspørgslen på foderfrø. Derudover har koncernens frøproduktion også været udfordret af »ugunstige vejrforhold« globalt.
- I Danmark påvirkede en langvarig forårstørke i 2023 frøhøsten, hvor udbytterne blev markant lavere end forventet. Samtidig medførte usædvanligt høj nedbør i flere vigtige markeder i Europa og Oceanien, at mange planlagte såninger blev forsinket. Disse klimaforhold har påvirket vores salg af både foder- og plænegræsfrø negativt, fortæller Christian Høegh-Andersen.
Lovende udsigter
Trods en storm af modgang har DLF i det afsluttede regnskabsår alligevel sikret sig en vigtig position gennem opkøb og indgåelse i joint venture internationalt.
Noget, der har stået højt på koncernens strategiske prioriteringsliste i 2023/2024.
- Vi sikrede os Cortevas lucerneforædlingsprogram og indgik et joint venture med Groupe Florimond Desprez omkring vores sukkerroefrøaktiviteter. Det har i flere år været en strategisk målsætning for DLF at opnå en globalt ledende position i lucerne, og med dette opkøb har vi nået dette mål, siger Søren Halbye.
Trods usikkerhed med den geopolitiske uro, forventer ledelsen alligevel, at priserne i markedet stabiliserer sig. Derfor forventer man en moderat vækst i omsætningen på op til fem procent i 2024/2025, og en global omsætning på niveau med det netop afsluttede.
DLF flytter ind i nye 4.800 m2 i 2025