Hvad har et mejeri i Vestjylland og Japan til fælles? Ifølge den enorm høje efterspørgsel, tyder det på, at det er kærlighed til mejeriets Castello Brie og Camembert.

Igennem flere år har japanerne importeret de vestjyske oste, og derfor vil Arla, der ejer Troldhede Mejeri, udvide med en ny produktionsmetode. Den nye metode skal sikre, at de langtidsholdbare oste virker endnu friskere og blødere, når de når frem til Japan.

- Selvom ostene er langtidsholdbare, så virker de meget friske og har en fantastisk konsistens. Det giver helt nye muligheder i produktionen af langtidsholdbar ost, lyder det fra direktøren for Troldhede Mejeri, Torben Pradsgaard, i en pressemeddelelse.

Den forstående udvidelse og ombygning af Troldhede Mejeri, der forventes færdig medio 2023, omfatter to nye modningslagre, en opgradering af personaleforhold, nyt osteriudstyr og nyt drænrum. Derfor bliver der smidt 50 millioner kroner i puljen til at bygge om og udvide med hele 1.000 kvadratmeter. 

Det er samtidig mejeriets klare forventning, at ombygningen vil øge effektiviteten med 20 procent og samtidig give virksomheden en grønnere profil, da der kan spares på både el og vand i produktionen. 

Det ostesultne Japan

Alene til Japan sælger mejeriet årligt omkring 1.200 tons ost. Med den nye produktionsmetode forventes salget af de danske oste til landet mod øst at stige til 2.000 tons.

Morten Rønberg, der er kategoridirektør for ost i Arla Foods, er begejstret for den fortsatte interesse fra de japanske kunder og de nye muligheder, udvidelsen vil bringe.

- Japanerne har et milliardmarked i euro for ost, hvilket nok er overraskende for mange. Men de har høj levestandard og vil gerne betale en god pris for et godt produkt. Og samtidig er de trendsættere for Sydøstasien. Derfor håber vi på, at begejstringen for ostene vil øges, og at vi vil kunne afsætte endnu flere i løbet af nogle år, fortæller han.

Sidst Troldhede Mejeri udvidede var i 2018, hvor de fordoblede produktionen og udbyggede for 100 millioner kroner.
 

Business