Den 26. september i år blev 22-årige Frederik Petersen fra Herrested valgt ind i LandboUngdoms landsledelse. 

- Jeg har været en del af LandboUngdom, siden jeg fyldte 16 år, og både fået lov at være formand for den lokale østfynske afdeling samt senere formand for hele region Fyn. Så jeg er meget taknemmelig for, at der er medlemmer, der har stemt på mig, så jeg nu også får mulighed for at være med der, hvor de overordnede beslutninger tages, siger han. 

Faglært landmand fra Dalum Landbrugsskole

Frederik Petersen slog sine barnefolder på Østfyn og blev – som sin storebror – medlem af den lokale landboungdomsforening.

- Jeg er ikke selv fra en landbrugsejendom, men er vokset op på landet og fandt hurtigt ud af, at landbruget var interessant, og at det var i det spor, jeg skulle udvikle mig.

- Jeg vidste godt fra starten af min uddannelse som faglært landmand på Dalum Landbrugsskole med efterfølgende overbygning som produktionsleder, at det ikke var mig, der skulle ud at være selvstændig landmand. Men jeg brændte og brænder stadig for erhvervet. Det er her mit hjerte ligger, og selvom jeg har skiftet jobbet på en kvægejendom ud med et job som produktkonsulent hos Brdr. Ewers, så er jeg stadig landmand ind til benet, understreger Frederik Petersen. 

Lærer at komme ud over rampen

Arbejdet i LandboUngdom har ifølge den nyvalgte banet ham vejen til hans nuværende job.

- I LandboUngdom lærer vi at stå op foran en forsamling. Vi lærer at komme ud over rampen. At arrangere møder, sociale begivenheder og faglige gårdbesøg. Det er udviklende på så mange måder – også selvom man vælger ikke at være en del af ledelsen, men udelukkende benytter sig af de forskellige arrangementer.

LandboUngdoms vigtigste opgave er at skabe liv på landet. Det gøres ved sociale sammenkomster, som gokart, bowling, grillfester mm., men også fagligt, hvor der besøges landbrug, foreninger og virksomheder.

- Vi ser det som en meget vigtig opgave at være netop den mulighed, der gør, at unge på landet – landmænd eller ej – får kendskab til hinanden og genererer et netværk, de kan få stor glæde af også frem i livet, siger Frederik Petersen og understreger, at det i mange tilfælde, har ført til jobs, der måske ikke havde været mulige uden. 

Flere strategiske beslutninger

Med arbejdet i landsledelsen får Frederik Petersen nu et større indblik i, hvad der rører sig blandt unge på landet i hele Danmark.

- Nu er jeg gået professionelt, siger han med et smil med henvisning til det økonomiske arbejde og flere strategiske beslutninger.

- Det er med at være med der, hvor man brænder allermest for det, og det synes jeg, at jeg gør i landsledelsen. Det er utroligt spændende at få lov at være med til at tegne den retning, vi går mod.

Frederik Petersen har svært ved at sætte tal på, hvor mange ugentlige timer, han bruger på arbejdet i LandboUngdom. Men det er mange.

- I travle perioder er jeg væk fire aftener om ugen, og så er der alt det andet i løbet af dagen. Det bliver til en del, og det kræver selvfølgelig et godt bagland og en forstående kæreste, siger Frederik Petersen og sender en kærlig tanke til kæresten hjemme i Herrested, Karina, der læser til ingeniør på SDU. 

Erfaring med bestyrelsesarbejde

Når man indtræder i landsledelsen, er man valgt for en toårig periode.

- Lige nu er jeg nu ikke i tvivl om, at jeg meget gerne vil have, at det fortsætter lidt længere end det. Men nu må vi se. I teorien må vi blive ved, til vi er 35 år, så der er lidt tid at løbe på endnu.

Dernæst venter måske en fremtid i bestyrelsen for en landboforening.

- Foreningsarbejde i LandboUngdom er i hvert fald en god måde at snuse til arbejdet i landboforeningerne på. Her kan man lidt bedre få lov at lave nogle fodfejl, samtidig med, at man får erfaring med, hvad bestyrelsesarbejde er.   

De unges talerør

Frederik Petersen påpeger, at uden LandboUngdom vil der mangle et fællesskab for de unge på landet.

- Det er jo ikke kun landmænd, der benytter sig af fællesskabet. Vi hedder landbo, og der er derfor også andre unge mennesker. Flertallet har rødder i landbruget, men det der er vigtigt er, at vi brænder for at bo på landet og udvikle livet der.

- LandboUngdom er de unges talerør. Det er her, vi kan få vores oplevelser frem og videregivet. Det er her kontakten til landbrugsskolerne er, og så er det her, vi sammen kan støtte hinanden i, at det er et fantastisk erhverv, og at vi godt tør overtage arbejdet som næste generation.

Manglen på unge, der vil fortsætte som landmænd og fødevareproducenter er gennem årene blevet større, og de mange negative historier i blandt andet pressen og rollen i samfundet generelt har de senere år gjort, at flere og flere vælger en anden vej.

- I LandboUngdom holder vi kurser i personlig udvikling. Vi har mange arrangementer om generationsskifte, og vi forsøger at opmuntre og dygtiggøre os så meget, at vi har evnerne og modet til at springe ud i landbrugserhvervet. Men det er rigtigt. Det er en stor opgave, og det kræver, at vi hele tiden fornyer os og følger med tiden. Vi har fokus på at skabe, slutter Frederik Petersen engageret.