Filmstjerne indtager ringen
Det er Skots Højlandskvæg med oplevelser lidt ud over det sædvanlige, der går i ringen når Bjarne Jensen og Heidi Agerskov, Harlev, viser deres dyr frem på Landbrugsmessen. Tre af besætningens dyr har nemlig
været med i en international spillefilm, som får præmiere til sommer. Heidi Agerskov og Bjarne Jensen driver sammen Mosens Highland Cattle i Harlev ved Århus. Kvierne Nilla og Nelly er et år gamle og skal sammen med tyren Merlin med til Landbrugsmessen Gl. Estrup.
Det er en bemærkelsesværdig rolig besætning, der møder LandbrugNord i middagssolen ved Heidi Agerskov og Bjarne Jensen i Harlev ved Århus.
Skotske Højlandskvæg går rundt mellem meterlange cementsokler fra de tidligere drivhuse, der lå på jorden, som parret for otte år siden begyndte at leje af Århus Kommune.
En ko forsøger at nå bladene på de nederste grene af det næsten opstammede æbletræ, mens en anden ihærdigt bruger et en af betonsoklerne, som kløpind.
Langt de fleste dyr ligger og slapper af under Heidi og Bjarnes passionerede præsentation af den store flok. Dyrene bliver liggende, mens Heide og Bjarne går hen til dem en efter en, med et kamera i nakken, og fortæller vidt og bredt om det enkelte dyr. Få køer rejser sig, og gør det kun, fordi de øjner chancen for mere kæl og klap.
Ikke en drejer hovedet eller tager et par skridt væk fra opmærksomheden.
Hollandsk vikingefilm
Og det var også grunden til, at Bjarne blev ringet op i efteråret af en filmagent, som skulle bruge tre rolige Skotske Højlandskvæg til en Hollandsk vikingefilm.
Heidi og Bjarne tog to dage fri, som de brugte midt i filmoptagelserne til »Redbad«, hvor blandt andet danske Søren Dyrberg Malling spiller med. En af Heidi og Bjarnes medvirkende dyr var kvien Nilla, som for godt et år siden blev født som tvilling og frastødt af sin mor. Derfor måtte Heidi og Bjarne flaske hende op. Nilla gjorde så godt et job som filmstjerne, at, hvor hun og de to andre køer egentlig bare, skulle være en del af kulissen og trækkes lidt rundt at vikingeklædte skuespillere, endte med næsten at komme helt med ind i vikingeborgene.
Filmen får til en start præmiere i de hollandske biografer i næste måned.
Tre dyr med på Gl. Estrup
Inden Heidi og Bjarne skal se hvordan deres dyr tager sig ud i en vikingefilm, skal de, lidt mere ned på jorden, selvfølgelig deltage på Landbrugsmessen Gl. Estrup.
Foruden Nilla-moviestar, tager de også Nelly med. Hun er et år gammel og skal med på dyrskue for første gang. Samtidig kommer også tyren Merlin med.
Og tre dyr var egentlig den besætningsstørrelse, som var planen da parret tilbage i 2010 besluttede sig for, at blive naturplejere.
Jorden omkring deres hus var erhvervsjord, hvor der tidligere havde ligget en stribe drivhuse. Nu var der kun soklerne igen og en forfærdelig masse tidsler.
- Vi ville gerne have dyr til at afgræsse og vise vores børn, hvordan man passer dyr. Samtidig skulle det give godt kød i fryseren, fortæller Heidi.
At det blev køer, var tilfældigt, men at det herefter blev skotter var det eneste parret kunne forestille sig. Bjarne på grund af deres udseende og Heidi på grund af en overbevisning om, at skotsk Højlandskvæg er de bedste til naturpleje.
Heidi er uddannet jordbrugsteknolog med speciale i natur og miljø, mens Bjarne har sit eget entreprenørfirma, foruden udlejningsejendomme.
Naturpleje og kvalitetskød
Heidi og Bjarne købte en drægtig ko og en kvie og lejede et lille stykke jord. Det er i dag blevet til 40 dyr og naturplejeområder i både Århus- og Silkeborg Kommune. Både for kommunerne og private lodsejere, og både som ren naturpleje og som naturgenopretningsprojekter.
For dem handler det om at give dyrene et godt liv til gavn for naturen og i sidste ende få en fantastisk kødkvalitet.
Og at der så lige er kommet en filmoptagelse med, er bare rene bonuspoint i livet som kødkvægsavlere.
Det samme gælder, når det lokale plejehjem kommer på besøg, eller når de holder »Klap en ko-dag«.
- Vi har køerne for at pleje naturen og for at få kvalitetskød fra dyr vi ved har haft et godt liv. At vi så kan glæde andre med vores dyr er jo bare fantastisk, siger Bjarne.
En kvart ko til venner og familie greb om sig, og i stedet for at åbne en traditionel gårdbutik, valgte Heidi Agerskov og Bjarne Jensen en anden løsning.
- En gårdbutik ville kræve, at der skulle stå en fast i butikken og med fuldtidsarbejde, fire børn og dyrene, kunne det ikke gå. Derfor valgte vi som de eneste i Danmark at sælge kød fra vores Skotsk Højlandskvæg over nettet, fortæller Bjarne.
Han kontaktede et web-bureau, som tilbød ham en standard hjemmeside, men det skulle ikke være »standard«, men noget unikt og en hjemmeside, som kunne fortælle historien, som kødet skulle sælges på.
Derfor gik hjemmesiden Jysk Naturkød i luften sidste år.
Her sælges alle gængse udskæringer, foruden pølser, medister, pålæg, burgerbøffer og grillpakker.
Der er kunder i både Vendsyssel, Sønderjylland og København, og parret deltager i et utal af arrangementer som madsamlinger, dyrskuer, foodfestival og som for nylig, hvor der var fødselsdag i en køkkenbutik og Heidi og Bjarne kom med kød, som en kok skulle tilberede og samtidig solgte deres produkter.