Ved høstdagen på lørdag den 11. august i Den Fynske Landsby kan man fra klokken 10-15.30 opleve karle og piger med le og kratter, selvbinderen med heste foran, traktorer fra 1950’erne – ja, selv en gammel mejetærsker er i gang på den store dag. Der er dans og musik, og madmødre og kokkepiger byder indenfor i køkkenerne. Festøllet er hældt op i kander og klar til at blive serveret. Og der skal bindes høstkranse og høstdukker af halm.

»Fuglen og den fattige skal også være mæt« fastslår en fynsk høstvise. Høsten var den vigtigste tid i det gamle landbosamfund, for høstens rigdom var det kommende års levebrød. Skikken med at fejre en stor arbejdsindsats med et godt gilde med rigelig mad og drikke var formentlig et gammelt hedensk levn af fest med offergaver, men også en måde at sige tak for hjælpen til alle dem, der havde givet en hånd med. Ingen skulle gå sulten i seng efter høsten, og derfor kan høstfesten også opleves – og smages - på museet på lørdag.

Endelig var det skik, at man »rev marken let«. De aks på marken, der venligt blev efterladt under høstarbejdet, blev på den måde fuglen og den fattige forundt.