Finalisterne fundet til Lammefjordens Grand Cru

Søndag den 15. oktober skal det afgøres, hvilken gulerod og kartoffel der er årets bedste i Nordvestsjælland.

Gulerødder og kartofler linet op til prækvalifikationen forud for finalen i Lammefjordens Grand Cru. Det er medlemmer af Lammefjordens Grøntsagslaug, som vurderer varerne. Foto: Ulrik Larsen

Årets finalister til Lammefjordens Grand Cru er fundet, og allerede nu ligger det fast, at årets Grand Cru gulerod fra Lammefjorden bliver en Bolero.

Men ligesom en Grand Cru vin er knyttet til en bestemt vinmark, gælder det samme for gulerødderne på Lammefjorden. Så selvom det er tre gulerødder af sorten Bolero, der har kvalificeret sig til finalen søndag den 15. oktober, kan de smage vidt forskelligt alt efter, hvor i det nordvestsjællandske de er dyrket.

Det vil blive afsløret, når publikum og de tre kokke i dommerpanelet skal smage de tre finalister. Den ene kommer fra Almegård og dyrkes af Jens Møller Olsen på Klintsøs tidligere søbund. De to andre Boleroer dyrkes begge af Arnakke Grøntsager – men den ene er dyrket økologisk og den anden konventionelt.

Det kom frem, da Lammefjordens Grøntsagslaug for nylig holdt prækvalifikation til Lammefjordens Grand Cru-kåring, hvor der i år er finale på besøgsmarken i Fårevejle Stationsby med start klokken 12.30.

I kartoffelfinalen bliver det er opgør mellem sorterne Georgina og Gala. To avlere stiller op med Georgina – det er Anders Biltoft Kristensen fra Slotsgården, Hørve, og Emil Busch-Petersen fra Stubberupholm, Fårevejle. Brogård Fårevejle kvalificerede sig med en Gala-kartoffel.

Publikum stemmer med

Finalen afvikles i samarbejde mellem Lammefjordens Grøntsagslaug og Unesco Global Geopark Odsherred. De har i forvejen et samarbejde om at drive og brande besøgsmarken ved rundkørslen i Fårevejle Stationsby, og det bliver også her, at årets finale afvikles i et stort telt.

Der er gratis adgang og plads til cirka 400 gæster i teltet. Publikum skal som sædvanligt stemme med om, hvilken kartoffel og gulerod der er årets Grand Cru. Det gør de sammen med et dommerpanel bestående af tre kokke fra lokalområdet. Det er Benny Haagensen Knudsen fra Café Solvogn i Højby, Frederik Glisbo fra BistroF i Vig Bio og naturkok Sander Blohm.

I løbet af eftermiddagen bliver der smagsprøver, maskinudstilling rundvisning i besøgsmarken med mulighed for at købe og fylde en høstsæk, og det hele slutter om aftenen med middag for grøntsagslaugets medlemmer, sponsorer og andre indbudte.

Læs også