Musvåger: Rovfugle i vinterlandskabet

Det er i de seneste år blevet mere populært at interessere sig for naturen. Man vil gerne vide, hvilken sjov plante, der gror i den vilde have, eller hvilken sommerfugl, det var, der lige flaksede forbi.

Mange af os har også kastet sig over fuglene, og med den interesse åbner en ny verden af kendetegn, fjerdragter og fuglestemmer sig. Det er ofte rovfuglene, som fascinerer os, og i denne tid er den talstærkeste af dem ret nem at komme til at se. Det er musvågen.

Musvågen er en mellemstor rovfugl med brede og afrundede vinger samt en ret kort hale. Den måler omkring 54 centimeter fra haletip til næbspids, og vingefanget ligger mellem 113 og 128 centimeter. Hannen vejer fra 550 til 850 gram, og den store hun vejer fra 700 til 1200 gram.

For den spirende ornitolog, som nogle fugleinteresserede kalder sig, kan musvågen give mange hovedbrud, selvom den er den mest almindelige rovfugl.

Arten har nemlig et hav af forskellige dragter, der kan variere fra helt lys til næsten sort. Derudover varierer fjerdragtens tegninger på vinger og krop også utroligt meget.

Et kendetegn, der ofte bruges, er den såkaldte »borgmesterkæde«, som er en lys stribe hen over midten af fuglens bryst. På meget mørke og lyse individer kan den dog være svær at se eller mangle helt.

Herhjemme vurderes det, at vi har mellem 4.500 og 5.000 ynglende musvågepar. Om vinteren suppleres de med mange gæster fra nord, der holder vinterferie i Danmark, og i denne tid er antallet af musvåger i landet omkring fordoblet.

Som navnet antyder, så er artens vigtigste føde mus. Derudover tager den padder og større insekter. Om vinteren spiser den også gerne af ådsler. Føden findes oftest ved at sidde på en pæl eller i et træ og spejde ud over landskabet.

Hold øje med rovfuglene på din vej – der er sikkert en musvåge i nærheden.

Læs også