Strubes ærtesorter passer perfekt til klimaet på Lolland-Falster
Med en markedsandel på omkring 2/3 er Strube den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland Falster. Såningen er først lige afsluttet her medio juni. Derfra går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.

Christian Clausen, der her er fanget i en ærtemark, blev færdig som agrarøkonom i sommeren 2018, og trådte derefter ind i I/S-et med sine forældre.
Strube har også en stærk position på markedet for konsumærter eller også kaldet konservesærter. Vi har igennem de sidste mange år haft et rigtig godt salg til det danske marked både hvad angår roefrø, men i særdeleshed også hvad angår ærter til konsum.
Ærtesorterne Welland og Tomawark er kendt af mange landmænd, som dyrker konsumærter til Ardo, fortæller Niels Borre, Commercial Director i Strube Scandinavia. Blandt andet på Holtegård ved Maribo.
Har haft ærter i de sidste 15 år
På Holtegaard (nu Holtegaard-Krårupgaard I/S) ved Maribo har man de sidste 15 år dyrket ærter til konsum.
- Det er en fantastisk afgrøde, som giver nogle super gode betingelser for kommende afgrøde, udtaler Knud Erik Clausen.
Han driver sammen med hustruen Hanne og sønnen Christian de godt 400 hektar, der ligger i et I/S. Foruden ærter har de flere andre afgrøder.
Frigør tid
En af de helt store ændringer for dyrkning af ærter skete for år tilbage da man blev enige om at udlicitere såningen af ærterne, så det nu er Døllefjelde Maskinstation som står for såningen.
- Vi skal lave det rette såbed inden såning, og så skal ærterne sprøjtes for ukrudt og lus siger Knud Erik Clausen. Dette frigør jo lidt tid, som kan bruges på de andre afgrøder på bedriften, konstaterer han.
Knud Erik Clausen sidder i bestyrelsen for Dybfrostærter Amba, som er en pendant til dyrkerforening til sukkerroerne.
- Vi forhandler hvert år prisen på ærterne, men ligesom på roerne kunne vi godt tænke os bare lidt mere på bundlinien også for denne afgrøde. Vores pris er pt ikke meget mere end 5,5 procent af den vejledende udsalgspris så der er da lidt at gå efter endnu, siger han.
En snorlige plan
Alt afhængig af vejret starter såningen fra sidst i marts og slutter først ultimo juni. Derfra går der ikke mange dage inden høstkaravanen starter op.
Ærter har en vækstsæson på 60-90 dage afhængig primært af såtidspunkt, varmesum, lysmængde, solskinstimer og vandforsyning.
- Ærtekonsulenterne hos Ardo arbejder tæt sammen med forædlerne så et indgående kendskab til de enkelte sorter opbygges. Viden der er helt afgørende for at kunne planlægge, så og høste markerne en efter en, når den enkelte mark kun giver ærter med helt optimal spisekvalitet over ca. 1,5 døgn, fortæller Business Unit Manager fra Strube, Lars Andersen.
Det er primært de fine ærter der dyrkes i Danmark, hvilket vi er rigtig gode til. Dels på grund af det meget professionelle setup mellem dyrkerne og Ardo, men også fordi vi har det rette klimaforhold til den fine kvalitet. Ligesom med sukkerroerne, starter høsten også først med de økologisk dyrkede ærte marker. Her er Strube også repræsenteret, hvor vi har vores sort Tomahawk, fortæller Lars Lars Andersen.
Strube er ikke ukendt på Holtegaard
Det er ikke første gang Strubes sorter bliver dyrket på Holtegaard.
- Vi har dyrket rigtig mange af sorterne fra Strube, siger Knud Erik Clausen, og som så mange andre har haft rigtig gode erfaringer med en sort som Pasteur. Nu er det jo Klimt, som er hovedsorten fra Strube, hvilken vi høstede helt utrolig godt i forgange sæson, fortæller Knud Erik Clausen.
Ardo
Ardo A/S i Danmark, som er ansvarlig for konsumærte produktionen er en del af Ardo gruppen, som med 20 fabrikker i flere europæiske lande, heraf bl.a. Danmark, gør Ardo til en af verdens absolut førende leverandører af frosne grøntsager, frugt og bær til detail, foodservice og industri. Ardos produkter i Danmark markedsføres bl.a. under varemærket Frigodan, som faktisk har en glorværdig historie.
Frigodan
Historien bag Frigodan begynder tilbage i slutningen af 1920'erne, hvor også Falster Frost, Rødby Frysehus og Nyborg Lynfrost bliver etableret i denne periode. I 80'erne oplever branchen en større strukturtilpasning gennem sammenlægninger og fabrikslukninger, således at der i 1990 kun er 2 større virksomheder med speciale i produktion og forarbejdning af dybfrosne grøntsager, nemlig Frigodan og Svendborg Konservesfabrik. Disse to virksomheder bliver i 1991 opkøbt af Danisco, og kørt videre under navnet Danisco Foods A/S, som så senere bliver overtaget af Ardo koncernen.