Vinterfaglige møder med fokus på fremtiden

VKST holder i de to sidste uger af januar seks faglige møder med aktuelle oplæg på Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

MØDER Dansk landbrug står over for et kæmpe generationsskifte, hvor mellem 12.000 og 14.000 landbrugsvirksomheder skal ejerskifte inden for de næste 10 år.

Hvem skal overtage bedrifterne? Hvordan skal de finansieres? Og hvordan bliver man som sælger bedst muligt stillet økonomisk i et salg?

Et nyt vurderingssystem for landbrugsbrugsvirksomheder forventes at træde i kraft den 1. januar 2021, og det kan have betydning for fremtidige familiegenerationsskifter.

Klima og bæredygtighed er begreber som fylder rigtig meget i den offentlige debat, og landbruget er en aktiv spiller uanset, hvilke holdninger man måtte have.

Det er ikke længere muligt at bruge de samme planteværnsmidler som tidligere, og der bliver søgt efter nye sorter og udvikling af de eksisterende.

Kan man for eksempel udvikle dem, så de bedre kan optage kvælstof eller blive mere robuste over for vejrlig, eller modstandsdygtige over for skadedyr?

Forsøg i marken er om noget derfor mere afgørende og vigtige for fremtiden i dansk landbrug end nogensinde før, og nye dyrkningsmetoder bliver forsøgt.

Pres skaber nye muligheder

Landbrug & Fødevarer har meldt en klimavision ud for et samlet fødevareerhverv om at være klimaneutral i 2050, og det skal der nu findes praktiske løsninger på.

Både de politiske strømninger, og de vejrmæssige forandringer gør, at der konstant er fokus på landbruget og landmændene, men pres skaber oftest også udvikling og nye muligheder, som i sidste ende gerne skulle gavne den enkelte landmands bundlinje.

VKST har derfor i år stort fokus på fremtiden ved de lokale vinterfaglige møder, hvor man bliver godt klædt på, hvis man vil vide mere om fordelene ved at generationsskifte nu på kendte vilkår, eller hvis man vil blive klogere på de nye tendenser med alternative finansieringsmuligheder, der vinder mere og mere frem i landbruget i øjeblikket.

Faldgruber og muligheder

Desuden kan VKST løfte sløret for mange af de nyeste tendenser i forsøgsmarkerne, ligesom der er lagt op til debat, når rådgiverne i VKST Planteavl sætter fokus på faldgruber, dilemmaer, muligheder og økonomi i både pløjefri dyrkning og præcisionslandbrug.

Der er med andre ord et spændende og varieret program i vente på møderne, der alle holdes i tidsrummet klokken 17 til 21.30.

Møderne er gratis og byder udover de faglige indspark og oplæg på en lækker middag med øl, vand samt kaffe og kage.

Mødeoversigt

Herunder følger en oversigt over VKST’s seks vinterfaglige møder, der alle foregår fra klokken 17 til 21.30.

Tirsdag den 21. januar i Guldbosund, Nykøbing Falster

Onsdag den 22. januar i Holmegaard Hallen ved Næstved

Torsdag den 23. januar i Gørlev Hallen i Vestsjælland

Mandag den 27. januar i Nakskov Teater

Tirsdag den 28. januar på Landbrugsskolen Sjælland i Roskilde

Onsdag den 29. januar på Thorsvang i Stege på Møn

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også