Tjek gyllebeholderen
Der sker tilbagevendende alvorlige ulykker med gyllebeholdere, som Seges derfor anbefaler, at man jævnligt kontrollerer.

Seges anbefaler, at man kontrollerer gyllebeholderen cirka én gang i kvartalet. Arkivfoto
Der er omkring 26.000 gyllebeholdere i Danmark, og der er i år sket to alvorlige ulykker med gyllebeholdere. Den ene med dødelig udgang.
Det er desværre ikke et særsyn, for hvert år kan Arbejdstilsynet registrere alvorlige ulykker på grund af gyllebeholdere. Det skriver Seges Anlæg & Miljø.
De alvorlige ulykker sker oftest, når gyllebeholderen nedtages eller vedligeholdes, eller fordi den kollapser på grund af dårlig tilstand. Derfor anbefales det, at man holder øje med gyllebeholderen og tjekker den jævnligt.
Landbruget er en af de brancher, hvor der sker flest alvorlige arbejdsulykker. Siden 2017 har Arbejdstilsynet derfor haft særligt fokus på landbrug sammen med parterne i BAU Jord til Bord, 3F, GLS-A, Landbrug & Fødevarer og Seges.
Lav jævnligt en visuel kontrol, cirka én gang i kvartalet, og tjek for skader på kablerne.
Kabler under jorden kan kun inspiceres ved at grave, og de bør derfor ikke inspiceres, medmindre der er mistanke om lækage.
Tjek om der er huller på kabelomslutningen. Det kan oftest ses ved, at fedtet er løbet ud af omslutningen og har skabt mørke pletter på beholderen.
Fugemassen kan være mørnet, hvilket man også skal tjekke.
Få udbedret skaderne med det samme af en sagkyndig.
Kilde: Byggechef i Seges Anlæg & Miljø, Kenneth Poulsen