Tjek gyllebeholderen

Der sker tilbagevendende alvorlige ulykker med gyllebeholdere, som Seges derfor anbefaler, at man jævnligt kontrollerer.

Scan QR-koden og find »Sikkerhed ved at arbejde med gylle«, der er udarbejdet af BAU Jord til Bord.

Der er omkring 26.000 gyllebeholdere i Danmark, og der er i år sket to alvorlige ulykker med gyllebeholdere. Den ene med dødelig udgang.
Det er desværre ikke et særsyn, for hvert år kan Arbejdstilsynet registrere alvorlige ulykker på grund af gyllebeholdere. Det skriver Seges Anlæg & Miljø.
De alvorlige ulykker sker oftest, når gyllebeholderen nedtages eller vedligeholdes, eller fordi den kollapser på grund af dårlig tilstand. Derfor anbefales det, at man holder øje med gyllebeholderen og tjekker den jævnligt.

Landbruget er en farlig arbejdsplads
Landbruget er en af de brancher, hvor der sker flest alvorlige arbejdsulykker. Siden 2017 har Arbejdstilsynet derfor haft særligt fokus på landbrug sammen med parterne i BAU Jord til Bord, 3F, GLS-A, Landbrug & Fødevarer og Seges. 
 
Gode råd til egenkontrol
Lav jævnligt en visuel kontrol, cirka én gang i kvartalet, og tjek for skader på kablerne.
Kabler under jorden kan kun inspiceres ved at grave, og de bør derfor ikke inspiceres, medmindre der er mistanke om lækage.
Tjek om der er huller på kabelomslutningen. Det kan oftest ses ved, at fedtet er løbet ud af omslutningen og har skabt mørke pletter på beholderen.
Fugemassen kan være mørnet, hvilket man også skal tjekke.
Få udbedret skaderne med det samme af en sagkyndig.
Kilde: Byggechef i Seges Anlæg & Miljø, Kenneth Poulsen

Læs også