Minister vil give landmænd lov til selv at bedøve pattegrise
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil indføre en ordning, så landmanden efter et mindre kursus kan få lov til selv at lokalbedøve pattegrise inden kastration. Dermed kan påkrævet dyrlægebesøg spares væk.
I dag må en landmand kastrere sine pattegrise uden bedøvelse. Hvis han vil bedøve dem inden kastration, skal han tilkalde en dyrlæge. Men fremover skal landmanden selv kunne lokalbedøve sine grise og dermed skåne dem for smerter ved indgrebet.
Det foreslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der vil ændre reglerne for at øge dyrevelfærden i de danske grisestalde. Ændringen vil betyde, at landmænd efter et mindre kursus får lov til at lokalbedøve grise, før de kastreres.
Det forventes, at kurset kommer til at bestå af nogle timers teoretisk undervisning og derefter praktiske øvelser. I forvejen kan langt de fleste landmænd give injektioner, og de kastrerer i dag hundredvis af grise hvert eneste år.
- I øjeblikket skal en landmand tilkalde en dyrlæge, hvis han vil bedøve dem inden kastration. Det er dyrt, og derfor foretager landmænd selv indgrebet uden bedøvelse. Nu giver vi landmændene mulighed for selv at bedøve grisene, og dermed bliver det lettere for landmændene at forbedre dyrevelfærden, siger Esben Lunde Larsen.
Kort kursus
Ministeren har allerede sikret sig sit parlamentariske flertal for forslaget. Dansk Folkeparti bakker op.
- Med den her ordning tager vi et skridt i den rigtige retning for at forbedre dyrevelfærden i de danske stalde. Mit håb er, at mange landmænd vil tage kurset og bedøve deres dyr inden kastration, siger Karina Due, dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.
Svineformand: Rettidig omhu af ministeren
Nyheden om, at miljø- og fødevareministeren arbejder på en ordning, som betyder, at man fremover ikke behøver at tilkalde dyrlægen for at lokalbedøve pattegrisene inden kastration, får en positiv modtagelse hos formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen.
- Det er rettidig omhu, at ministeren giver den her mulighed. Nu får vi en erfaring i at kunne bruge det på lige fod med smertelindring, som vi bruger i dag, siger han.
Han fortæller, at han er helt sikker på, at der er svineproducenter, der vil benytte sig af sådan en ordning.
- Der er altid nogle, der vil prøve noget nyt, og jeg er helt sikker på, at der er nogle, der vil gå i gang med det her, hvis de får muligheden, siger Henrik Mortensen.
Svineproducentforeningens formand vil nu vente spændt på nyt om, hvilket middel det er, som man har tænkt sig, at svineproducenterne skal benytte sig af, når de skal bedøve grisene.
- Det nytter jo ikke noget at have muligheden, hvis vi ikke har noget middel, som vi kan bruge. Men det må blive meldt ud som noget af det første, hvad det er for et middel, som vi kan få lov at bruge, siger Henrik Mortensen.