Plads og muligheder til flere minkavlere
Øst for Storebælt er der plads til flere minkavlere, og det kan sagtens lade sig gøre at komme i gang, fastslår Finn Nielsen, der har arbejdet med mink i næsten 40 år.
Strukturudviklingen indenfor alle produktionsgrene i landbruget vil tilsyneladende ingen ende vil tage. Men jeg vil godt slå fast, at når det drejer sig om minkavl, så kan det sagtens lade sig gøre at komme i gang, siger næstformand for Sjællands Pelsdyrfoder, Finn Nielsen fra Store Merløse.
- Starter man op med mink i det små, kan man lade tingene udvikle sig stille og roligt og udvide i takt med, at man kan tjene pengene til det, lyder det fra Finn Nielsen, der har arbejdet med mink siden 1978.
Han har plads i Dansk Pelsdyravlerforenings vurderingsudvalg – valgt for Sjællands Pelsdyravlerforening, og han gør opmærksom på, at der er plads til flere minkavlere øst for Storebælt.
30 år som selvstændig
Efter at have arbejdet for andre minkavlere i knap en halv snes år, etablerede han sig i 1987 selv med et mindre minkhold i Døjringe ved Sorø.
I 1991 startede Finn Nielsen sin nuværende minkgård ved Store Merløse op med 600 tæver. I dag er han oppe på cirka 1.500 tæver – både almindelige brune og hvide samt lidt mere specielle racer som blue iris og platin-blond.
- Den 10. maj kommer foreningen Unge Pelsdyravlere på besøg her. Ved den lejlighed har jeg også inviteret LandboUngdom med. Det gør jeg ikke mindst for at udbrede kendskabet til minkavl og skabe interesse for mink blandt kommende landmænd, forklarer Finn Nielsen.
Vedtægter om minkfoder
- Sammenlignet med de jyske minkfodercentraler er vi forholdsvis få aftagere i Sjællands Pelsdyrfoder. Desuden ligger vi geografisk meget spredt, så transportomkostningerne er relativt høje.
- Alligevel har vi nedfældet i vores vedtægter, at vi alle sammen betaler den samme pris for minkfoderet. På den måde håber vi at kunne opretholde det nødvendige produktionsvolumen i vores fodercentral, siger den midtsjællandske minkavler.
- Det er da også lykkedes os at køre så effektiv en produktion, at vores foderpris er den samme som andre steder i landet. Vores foderpris ligger i øjeblikket på 130 kroner pr. produceret skind, oplyser han.
Stigende priser på skind
- For minkavlerne blev 2016 et prismæssigt dårligt år – i øvrigt efter de fem bedste år for dansk pelsdyravl nogensinde, fortæller Finn Nielsen og fortsætter:
- Situationen lige nu er, at alle udbudte skind er solgt. Desuden er priserne steget med omkring 15 procent på hver af de to første skindauktioner her i 2017, og forventningen er fortsat stigende priser på skind.
Finn Nielsen har tidligere haft succes med at lade alle sine skind oplagre, og det har den erfarne minkavler også valgt at gøre i år. En af Finn Nielsens kæpheste er i øvrigt, at den enkelte minkavler kan øge indtjeningen ved at fokusere på avlsarbejde.