bannerPos

Plads og muligheder til flere minkavlere

Redaktionen

22-04-2017 10:00
Øst for Storebælt er der plads til flere minkavlere, og det kan sagtens lade sig gøre at komme i gang, fastslår Finn Nielsen, der har arbejdet med mink i næsten 40 år.

Strukturudviklingen indenfor alle produktionsgrene i landbruget vil tilsyneladende ingen ende vil tage. Men jeg vil godt slå fast, at når det drejer sig om minkavl, så kan det sagtens lade sig gøre at komme i gang, siger næstformand for Sjællands Pelsdyrfoder, Finn Nielsen fra Store Merløse.

- Starter man op med mink i det små, kan man lade tingene udvikle sig stille og roligt og udvide i takt med, at man kan tjene pengene til det, lyder det fra Finn Nielsen, der har arbejdet med mink siden 1978.

Han har plads i Dansk Pelsdyravlerforenings vurderingsudvalg – valgt for Sjællands Pelsdyravlerforening, og han gør opmærksom på, at der er plads til flere minkavlere øst for Storebælt. 

30 år som selvstændig

Efter at have arbejdet for andre minkavlere i knap en halv snes år, etablerede han sig i 1987 selv med et mindre minkhold i Døjringe ved Sorø.

I 1991 startede Finn Nielsen sin nuværende minkgård ved Store Merløse op med 600 tæver. I dag er han oppe på cirka 1.500 tæver – både almindelige brune og hvide samt lidt mere specielle racer som blue iris og platin-blond.

- Den 10. maj kommer foreningen Unge Pelsdyravlere på besøg her. Ved den lejlighed har jeg også inviteret LandboUngdom med. Det gør jeg ikke mindst for at udbrede kendskabet til minkavl og skabe interesse for mink blandt kommende landmænd, forklarer Finn Nielsen. 

Vedtægter om minkfoder

- Sammenlignet med de jyske minkfodercentraler er vi forholdsvis få aftagere i Sjællands Pelsdyrfoder. Desuden ligger vi geografisk meget spredt, så transportomkostningerne er relativt høje.

- Alligevel har vi nedfældet i vores vedtægter, at vi alle sammen betaler den samme pris for minkfoderet. På den måde håber vi at kunne opretholde det nødvendige produktionsvolumen i vores fodercentral, siger den midtsjællandske minkavler.

- Det er da også lykkedes os at køre så effektiv en produktion, at vores foderpris er den samme som andre steder i landet. Vores foderpris ligger i øjeblikket på 130 kroner pr. produceret skind, oplyser han. 

Stigende priser på skind

- For minkavlerne blev 2016 et prismæssigt dårligt år – i øvrigt efter de fem bedste år for dansk pelsdyravl nogensinde, fortæller Finn Nielsen og fortsætter:

- Situationen lige nu er, at alle udbudte skind er solgt. Desuden er priserne steget med omkring 15 procent på hver af de to første skindauktioner her i 2017, og forventningen er fortsat stigende priser på skind.

Finn Nielsen har tidligere haft succes med at lade alle sine skind oplagre, og det har den erfarne minkavler også valgt at gøre i år. En af Finn Nielsens kæpheste er i øvrigt, at den enkelte minkavler kan øge indtjeningen ved at fokusere på avlsarbejde.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next